17.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Μητροπολίτης Σελευκείας Θεόδωρος στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Το πρωί της Κυριακής Ε΄ Νηστειών, 21ης Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλειτούργου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο άγιο Σελευκείας, αναφερόμενος στην πολυετή προσφορά του στη Μητέρα μας Εκκλησία, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά τους πόδας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, από θέσεων ευθύνης, όπως αυτές του Μεγάλου Αρχιδιακόνου και του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου, καθώς και στο γεγονός ότι υπηρετεί ως Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Ο Επίσκοπός μας συνεχάρη και επ’ εκκλησίας τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόδωρο για την πρόσφατη επάξια εκλογή και χειροτονία του σε Μητροπολίτη Σελευκείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σελευκείας, αντιφωνώντας, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την πρώτη του Αρχιερατική παρουσία στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εκόμισε τις Πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και ομίλησε εμπνευσμένα, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας (Μάρκ. ι´ 32-45).

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος άγιος Σελευκείας, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον επί σειρά ετών διακονούντα στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων κ. Σπυρίδωνα Καρνή.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη, συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Παρέστησαν, επίσης, ο Εντιμολογιώτατος κ. Μιχαήλ Τρούλης, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, μετά της συζύγου του, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνου, Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, μαζί με πολυμελή ομάδα στρατιωτών, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αναβιωτών Ρεθύμνου – Φρουρά Μονής Αρκαδίου και πλήθος κόσμου.

Το απόγευμα της Κυριακής Ε΄ Νηστειών, 21ης Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, τελέσθηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της εφετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης και τιμής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολή μας και αναφερόμενος στους δεσμούς πολυετούς φιλίας και συνοδοιπορίας τους στη διακονία της Αγίας μας Εκκλησίας. Ο Επίσκοπός μας τόνισε ότι η σημερινή ημέρα, κυριολεκτικά «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός», ήταν γεμάτη ευλογίες, ευχαριστώντας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο για την παρουσία του από το πρωί, στη Θεία Λειτουργία, μέχρι και τον Κατανυκτικό Εσπερινό.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος, με λόγο πατερικό και εμπνευσμένο, ανέπτυξε το θέμα: «Το μυστήριο της μετανοίας και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία», αναφερόμενος στο βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και στο παράδειγμα της αληθινής και έμπρακτης μετάνοιάς της και τονίζοντας την ανάγκη όλοι μας να βιώνομε το μυστήριο της μετανοίας και να αποκαθιστούμε την κοινωνία μας με τον Θεό.

Μετά το πέρας τη ομιλίας του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου, ευχαριστήρια αποφώνηση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και κομίζοντας προς όλους την Πατρική Ευχή και Ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Κατά τη διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την τιμία χείρα εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ως και αποτμήματα ιερών λειψάνων άλλων ιαματικών Αγίων, που φυλάσσονται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας, τα οποία εκόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Καθηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συνοδεύοντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη του κ. Κύριλλο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ