12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου

H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,  το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρέστη και ομίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Πόλεως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία προβλήθηκε αφιερωματικό ντοκιμαντέρ στη συμβολή του Πάπα Ιωάννη 23ου, για τη διάσωση πολλών Εβραίων της Ευρώπης από τις ναζιστικές θηριωδίες, κατά την περίοδο που ο αείμνηστος υπηρέτησε ως Αποστολικός Νούντσιος στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. 

“Οι θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να δημιουργούν σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων. Θα πρέπει να χρησιμεύουν στον εμπλουτισμό της ανθρωπότητας. Και ο διαθρησκειακός διάλογος στοχεύει ακριβώς στη μείωση της δυσπιστίας και στην εξάλειψη των στερεοτύπων που δημιουργούνται διά μέσου της ιστορίας. Μόνο μέσω αυτού του διαλόγου θα τερματιστούν οι αποτρόπαιες πράξεις βίας και τρόμου – συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος ως σκοτεινής κηλίδας στον χάρτη της ανθρώπινης ιστορίας”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος στην ομιλία του, και υπενθύμισε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Ελλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 2016, υπογράμμισε τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου για την ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και για την προώθηση της ειρήνης και της καταλλαγή.

“Καλούμαστε να άρουμε κάθε παρεξήγηση που οδηγεί σε εχθρότητα και στη θέση της να βάλουμε την επικοινωνία που οδηγεί σε συνεργασία και συμπόνια. Αυτό θα μας προσφέρει τελικά μια αίσθηση ελπίδας και αισιοδοξίας για τον κόσμο μας. Είναι επίσης αυτό που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί στον ίδιο πλανήτη, το κοινό μας σπίτι. Γιατί όταν ο μονόλογος μετατρέπεται σε διάλογο, τότε η απλή ύπαρξη ανυψώνεται στο επίπεδο της συνύπαρξης. Αυτό υποστήριξε ο Πάπας Ιωάννης 23ος και αυτή είναι η κληρονομιά που ενθαρρύνουμε όλους να καλλιεργήσουν στην εποχή μας”, κατέληξε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ