17.5 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Το Νιχώρι του Βοσπόρου τίμησε τον Κ.Π. Καβάφη

Φως Φαναρίου

Φωτογραφίες: Migirdic Arzivyan

Στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου πέρασε ένα διάστημα των νεανικών του χρόνων ο μεγάλος ποιητής Κ.Π. Καβάφης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου (27 Απριλίου 2024), στον Ι. Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, με τίτλο: “Ο Καβάφης μέσα από την εικαστική τέχνη”.

Υπενθυμίζεται ότι στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, τον Απρίλιο του 2013, που συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη, τοποθετήθηκε, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κοινότητος, Λάκη Βίγκα, η προτομή του ποιητή, έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Έκτοτε κάθε χρόνο τελείται τρισάγιο στη μνήμη του (ο ποιητής πέθανε στις 29 Απριλίου 1933) και ακολουθεί μία εκδήλωση αφιερωμένη σε πτυχές του έργου του, το οποίο έχει πλέον οικουμενική απήχηση.

Έτσι και φέτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τελέστηκε πρώτα το τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του ποιητή, ενώπιον της προτομής του, από τον ιερατικώς προϊστάμενο της Κοινότητος π. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο και ευλογήθηκε το κόλλυβο.

Ακολούθως, απήγγειλαν ποιήματα η Μαρίνα Μηνάογλου, μαθήτρια στο Ζάππειο και η καλλιτέχνις και επίτροπος Αλίσια Καπούδαγ. Στη συνέχεια έλαβε χώρα το πρόγραμμα στην Κοινοτική αίθουσα.

Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινότητος της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, κ. Νικόλαος Καλαμάρης, ο οποίος είπε τα εξής:

“Με μεγάλη μας χαρά και με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην Κοινότητά μας. Στην Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως, με τους Ρωμιούς που έχουν απομείνει και με τους γραφικούς Ιερούς Ναούς μας.

Ως Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Παναγίας Κουμαριωτίσσης, σας καλωσορίζω σήμερα στην περιοχή μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, γύρω στις 29 Απριλίου, ημέρα γέννησης και θανάτου του Μεγάλου Ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη που έχει ως θέμα της «Τον Καβάφη μέσα από την Εικαστική τέχνη».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως την Συντονίστρια  της εκδηλώσεως την κυρία Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν για τον κόπο και την πραγματικά οργανωτική της διάθεση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές μας, την κυρία Όλγα Αλεξοπούλου, τον κύριο Kirkor Sahakoğlu και τον κύριο Γεώργιο Κεβρεκίδη.

Στην μικρή Ρωμαίϊκη Κοινότητά μας, αλλά μεγάλη στην αγάπη και στην καρδιά, αγωνιζόμαστε και διατηρούμε τις κληρονομιές και της παραδόσεις της Κωνσταντινουπόλεως, μεταδίδοντάς τες συνάμα και στον εδώ πληθυσμό, που τις αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προστρέχει προς εμάς. Εκτός από τις Εκκλησιαστικές Λατρευτικές εκδηλώσεις, πλούσιο είναι και το Πολιτιστικό και Κοινωνικό μας ενδιαφέρον. Πραγματοποιούμε ετησίως πλέον των 30 εκδηλώσεων είτε στον χώρο μας είτε σε άλλους επώνυμους χώρους της Πόλεως. Εκτιμούμε τον πολιτισμό και την τέχνη και  μοιραζόμαστε τις δραστηριότητές με την κοινότητά μας και τους επισκέπτες μας. Μη θέλοντας να σας κουράσω περισσότερο, ευχόμαστε επιτυχία σε όλα.

Παραδίδω τη σκυτάλη στην αγαπητή μας συντονίστρια για την έναρξη της εκδήλωσής μας”.

Η συντονίστρια κ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, μετά από μια κατατοπιστική εισαγωγή διάβασε τα βιογραφικά των ομιλητών – ζωγράφων, οι οποίοι στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην προσωπική τους αντίληψη και ερμηνεία του Καβαφικού έργου, μέσα από τον χρωστήρα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρ. Πρόεδρος Νεοχωρίου, Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ