22.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η Δ’ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Rotterdam

Την Δ΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 14 Απριλίου 2024, τελέσθηκε το ετήσιο καθιερωμένο Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Rotterdam.
 
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσιθέου, Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, και Τανάγρας κ. Αποστόλου, Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, και με την συμμετοχή κληρικών διαφόρων προελεύσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και των λοιπών ορθοδόξων παρουσιών στην Ολλανδία.

Την Θεία Λειτουργία λάμπρυναν με τις κατανυκτικές μελωδίες τους, η ελληνόφωνη χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Rotterdam, η ολλανδόφωνη χορωδία της Ενορίας του Eindhoven, καθώς και οι αραβόφωνη και ουκρανόφωνη χορωδία, αποδίδοντας τους ύμνους σε διάφορες γλώσσες.
 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ομιλώντας σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της ημέρας -την πίστη, την προσευχή και την νηστεία- όπως επίσης και για την μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, και κατέληξε λέγοντας ότι στην υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας η νηστεία και η προσευχή θεωρούνται ουράνια δώρα. Χάρη σε αυτά τα χαρίσματα, ο πιστός αγιάζεται. «Ας επιμείνουμε λοιπόν στην νηστεία με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και με την βεβαιότητα της διπλής ωφέλειας, της πνευματικής και της σωματικής, όπως μας διδάσκει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Έτσι θα αξιωθούμε με εξαγνισμένες ψυχές να προσκυνήσουμε και να ζήσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την από κοινού λατρευτική σύναξη όλων των ορθοδόξων στην Ολλανδία, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να δίδεται μαρτυρία της ενότητας των ορθοδόξων, και ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Κάτω Χωρών κ. Ιωάννη Ψωμά, για την διοργάνωση και την εν γένει φιλοξενία εκ μέρους της Ενορίας. Ακόμη, ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες αρχιερείς, Θεοφιλεστάτους Επισκόπους κ. Δοσίθεο, Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ και Τανάγρας κ. Απόστολο, τους λοιπούς ιερείς που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, καθώς και την Γερόντισσα Ιωάννα της Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten για την παρουσία της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και προς τους παρευρισκομένους Εξοχωτάτους Πρέσβεις της Ελλάδος κα Αικατερίνα Γκίνη, της Ουκρανίας κ. Oleksandr Karasevych, της Ρουμανίας κ. Lucian Fatu και της Βορείου Μακεδονίας κα Beti Jacheva, καθώς και στην Γενική Πρόξενο της Ουκρανίας κα Mariia Bezdieniezhna. Τέλος, ευχαρίστησε τους ψάλτες και τις χορωδίες για την ωραία ψαλμωδία τους και όλους τους πιστούς που προσήλθαν σε αυτήν την Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ