17.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Πάσχα των Ελλήνων» του Καθηγητή Εμμ. Βαρβούνη

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 η παρουσίαση του βιβλίου «Πάσχα των Ελλήνων» των εκδόσεων Ακρίτας, στον φιλόξενο Πολυχώρο “Ο δρόμος του μεταξιού”, στην Καλλιθέα.

Ο κοσμήτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Εμμανουήλ  Βαρβούνης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε. και η Δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μίλησαν και παρουσίασαν στο κοινό τα λαϊκά θρησκευτικά πασχαλινά μας έθιμα, αναλύοντας την θρησκευτική συμπεριφορά του ελληνικού λαού που δίνει στις γιορτές αυτές ιδιαίτερο εθιμικό τόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διηγήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, που παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο θρησκευτικό φρόνημα του ελληνικού λαού μέσα από τα διηγήματά τους, “Ο λαμπριάτικος ψάλτης” και το “Αρατε πύλας”.

Την εκδήλωση συντόνισε η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Στην επανέκδοση αυτού του βιβλίου με τον ξεχωριστό συμβολισμό για τις μέρες μας, ο Καθηγητής Εμμ. Βαρβούνης, ανθολογεί και παρουσιάζει τα πολύ σημαντικά πασχαλινά έθιμα του ελληνικού λαού, όπου οι θρησκευτικές αναμνήσεις συναντούν τις ανοιξιάτικες τελετές.

Ο Καθηγητής Εμμ. Βαρβούνης γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου:

«Σήμερα, που οι όροι και οι συνθήκες της ζωής έχουν ριζικά αλλάξει, το Πάσχα συνεχίζει να έχει για όλους μας την ίδια θρησκευτική, συναισθηματική και οικογενειακή αξία, καθώς κατά κανόνα συνδυάζεται με την πρόσκαιρη επιστροφή στους γενέθλιους τόπους καταγωγής μας. Εκεί, μέσα στη λαμπρή ελληνική φύση, αναδημιουργούμε τους δεσμούς με τον τόπο και τούς ανθρώπους, και αναδομούμε το σύστημα των αντιστάσεων μας να μπορέσουμε να υπομείνουμε τους ρυθμούς που η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει. Στους δύσκολους καιρούς μας, το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου και του εορτασμού της με τα μέσα, τους τρόπους και τις εκφράσεις της ελληνορθόδοξης παράδοσης αποτελεί το καλύτερο πνευματικό όπλο για την αντιμετώπιση των πανίσχυρων αλλοτριωτικών τάσεων, που αποσκοπούν να μας μεταβάλουν σε έναν άβουλο και παγκοσμιοποιημένο ανθρώπινο χυλό».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ