22.5 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

27.07.1973 – 27.7.2023

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΙ

27.09.1973 – 27-09-2023

50 ΕΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ  ΤΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 2023 είναι το έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι έτος ορόσημο κατά το οποίο λήφθηκε μια κρίσιμη απόφαση, βάσει του ΦΕΚ A 159/1973 Νομοθετικού  Διατάγματος  υπ‘ αριθμόν 87 της 27ης Ιουλίου 1973, η οποία τελικά διαμόρφωσε τόσο τη φυσιογνωμία όσο και την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, 

Επίσης, ένα εξίσου σημαντικό ορόσημο για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί η 50χρονη παγίωση της έδρας του Πανεπιστημίου, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 296 της 27ης Σεπτεμβρίου 1973, όπου αναφέρει ως μονον θέμα του ότι το ιδρυμένο Πανεπιστήμιο αποκτά τον τίτλο «Πανεπιστήμιον Κρήτης» και έδρα αυτού ορίζεται το Ρέθυμνο.

Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από πέντε Σχολές και δεκαέξι ακαδημαϊκά Τμήματα τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Στο Ρέθυμνο βρίσκονται οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, η Πρυτανεία, η Σύγκλητος και η Κεντρική Βιβλιοθήκη και λειτουργούν η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Αγωγής. Στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχουν υποδιευθύνσεις και τμήματα διοικητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστήμων Υγείας.

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης αξιολογείται ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»,  καθηκόντως και οφειλετικώς  πραγματοποιεί, με αφορμή τόσο την επέτειο των 50 ετών  από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο  και την επέτειο καθιερώσεως   της ΕΔΡΑΣ  του Παν. Κρήτης το Ρέθυμνο (1973-2023), εκδήλωση που θα λάβει χώρα την 27η Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη  και ώρα 19:00, στον αύλειο χώρο του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και νυν Μουσείο ιστορίας ΕΚΠΑ, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, επί της οδού Θόλου, αρ.5, στην Πλάκα -Αθηνών, στην εμβληματική οικία Κλεάνθη Σάουμπερτ.

Έχουν προσκληθεί να ομιλήσουν προσωπικότητες υψηλού κύρους που θήτευσαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που συνέβαλαν στην ίδρυση του αλλά και στην καθιέρωση της έδρας του που αποτελεί το Ρέθυμνο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει αρχικά χαιρετισμούς, στην συνέχεια προβολή ταινίας μικρού μήκους με το χρονικό του Πανεπιστημίου με τίτλο «και εγένετο Πανεπιστήμιο», θα γίνουν ομιλίες από προσωπικότητες για το ιστορικό του Πανεπιστημίου όπως:

-Ο Ελλογ. Πέτρος Θέμελης, ομοτ. καθηγητής Kλασικής Αρχαιολογίας στο Παν.Kρήτης, τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (1984-2003)

– Ο Ελλογ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομοτ. Καθηγ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

– O Ελλογ. Βάλτερ Πούχνερ, ομοτ. Καθηγ. θεατρικών σπουδών και Επίτ. Kαθ. ΕΚΠΑ,

τ. πρόεδρος τμήματος φιλολογίας Παν. Κρήτης (1987)

– Η ερίτιμος Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια

– Ο Ελλογ. Οδυσσέας Ζώρας, Γεν. Γραμμ. Υπουργείου Παιδείας

και τ. Πρύτανης Παν. Κρήτης

θα ακουστούν αποσπάσματα από Παντελή Πρεβελακη, Μανούσο Μανούσακα, ποιήματα του Κωστή Παλαμά, Κικής Δημουλά, ενώ την  εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά  η μπάντα των polis ensemble, με παραδοσιακά όργανα, ενώ θα ακολουθήσει κρητικό κέρασμα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί δωρεάν ένα  μικρό λεύκωμα αφιερωμένο για το χρυσό Ιωβηλαίο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η άνω εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής σε όσους πάσχισαν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης  καθώς και για  την καθιέρωση της έδρας του στο Ρέθυμνο αλλά και με σεβασμό σε όσους Ρεθυμνιώτες ανιδιοτελώς προσέφεραν τις περιουσίες τους για την υλοποίηση  του, συμπεριλαμβανομένων κι όλων των πανεπιστημιακών καθηγητών που συνέβαλαν για την εξέλιξη και την πρόοδο του.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης  για τους Ρεθεμνιώτες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης, ως γέννημα της προσπάθειας των γονιών και των παππούδων μας, που γαλούχησε γενιές των παιδιών μας, άνοιξε νέους ορίζοντες εμπνέοντας την αγάπη μας για την γνώση που εγγυάται την προκοπή.

Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, το οποίο αποτελεί ένα πολυτιμότατο εργαστήριο οικουμενικής παιδείας και συνεργασίας.

Η 27η  Σεπτεμβρίου 2023 ίσως να αποτελεί  την πιο  σημαντική ημέρα για την πόλη των γραμμάτων το Ρέθυμνο, αφού  επισήμως συμπληρώνει 50 έτη από την καθιέρωση της έδρας  του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Σαν σήμερα με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος (27-9-1973)δια του οποίου ορίζεται έδρα του Παν. Κρήτης το Ρέθυμνο, ηχούν οι αντιδράσεις θριάμβου και οι πανηγυρισμοί των Ρεθυμνίων, με κωδωνοκρουσίες, γενικό σημαιοστολισμό, σε όλα τα χωριά  του νομού. Αισθανόμενοι την ίδια χαρά ύστερα από 50 έτη, δοξάζουμε το Θεό που  μας αξίωσε αυτό το θείο δώρο,να έχουμε το Πανεπιστήμιο στην Κρήτη με έδρα του το Ρέθυμνο. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα ανάπτυξης του Ρεθύμνου.

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», έχοντας όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του, ενεργή δράση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ του προτάθηκε να συμμετάσχει ως βασικός παράγοντας  στην παρουσίαση του επετειακού τόμου των 40 ετών λειτουργίας του στο πολεμικό μουσείο αλλά και υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής  της ένταξης της κρητικής διαλέκτου να διδάσκεται ως αυτοδύναμο  μάθημα στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης, συμπυκνώνει τις ενέργειες του, που μαρτυρούν το ζήλο, το ανύσταχτο ενδιαφέρον και την αγάπη του για αυτό, πραγματοποιώντας την άνω εκδήλωση ως φόρο τιμής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΒΛΑΤΑΚΗΣ

ΑΡΧΩΝ ΝΟΜΟΦΥΛΑΞ  ΜτΧΕ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ