24.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Εσθονία 

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, με αφορμή την επέτειο της εκατονταετηρίδος από την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθεστώτος Αυτονομίας στην τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξή του, συναντήθηκε διαδοχικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Alar Karis, στην επίσημη Προεδρική Κατοικία, και με την Πρωθυπουργό της χώρας κ. Kaja Kallas, στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στο Ταλλίν.

Στις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Παναγιώτατο, καθώς και συνεργάτες των δύο ηγετών.

Μετά το πέρας της συνάντησης στην Προεδρική Κατοικία, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Εσθονίας καλωσόρισε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στη χώρα, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για την προσωπική συμβολή του στην οικοδόμηση και την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Εσθονία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η «Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία», υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανου, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη συνοχή της εσθονικής κοινωνίας και στην κάλυψη των πνευματικών αναγκών των ορθοδόξων πιστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σθεναρή στάση του Οικουμενικού Πατριάρχου υπέρ του δοκιμαζόμενου από τον πόλεμο ουκρανικού λαού και τις ενέργειές του υπέρ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του στη συμβολή του Πατριάρχου στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας το εν πλώ περιβαλλοντικό συμπόσιο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο για τη θάλασσα της Βαλτικής, μέρος του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της επετείου των εκατό ετών από την παραχώρηση της Αυτονομίας στην Εκκλησία της Εσθονίας, από την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην χώρα.

Το ίδιο βράδυ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Εσθονία κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχου, στο οποίο, εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου και των μελών της Πατριαρχικής συνοδείας, παρακάθησαν, επίσης, Πρέσβεις άλλων κρατών στην Εσθονία, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Δοξολογία για τα εκατό χρόνια Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας

Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίων Συμεών και Άννης στο Ταλλίν, συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Πατριαρχικής συνοδείας και των Θεοφιλ. Επισκόπων της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Ο Πατριάρχης ανέγνωσε ιδιαίτερη ευχή για τα νέα παιδιά που παρέστησαν, στα οποία προσέφερε σταυρουδάκια και άλλες ευλογίες.

Στην προσφώνησή του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το στοργικό ενδιαφέρον και την αγάπη του προς το Ορθόδοξο ποίμνιο της χώρας, και για όλα όσα έκανε η Μητέρα Εκκλησία για την ανασύσταση της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Στέφανο για το επιτελούμενο έργο και προέτρεψε κλήρο και πιστό λαό να παραμένουν πάντοτε ενωμένοι και να στηρίζουν την τοπική Εκκλησία τους και τον Προκαθήμενο αυτής.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τη Βουλή της Εσθονίας, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρό της, κ. Lauri Hussar. Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, εκ μέρους του Προέδρου του Κοινοβουλίου, η βουλευτής κ. Annely Akkerman.

Στη συνέχεια, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Margus Tsahkna και Εσωτερικών κ. Lauri Läänemets. O κ. Läänemets καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους τον Πατριάρχη, στον οποίο απένειμε το Χρυσό Τιμητικό Παράσημο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιστορική συμβολή του στην ανασύσταση της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας, ενώ ο Υφυπουργός κ. Raivo Küüt ανέγνωσε τη σχετική απόφαση.

Αργότερα, το απόγευμα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Κέντρο Arvo Pärt, που δημιούργησε ο διάσημος Εσθονός μουσικοσυνθέτης και Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Arvo Pärt, με τον οποίο είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα. Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε στο Κέντρο ο κ. Μιχαήλ Pärt, υιός του Μουσικολ. Άρχοντος, ο οποίος και τον ξενάγησε στους χώρους του, πλουσιούμενος από τους μουσικούς και τους συνεργάτες του.

Το βράδυ ο Παναγιώτατος παρακάθησε, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Alar Karis και η Πρώτη Κυρία Sirje Karis, στην Προεδρική Κατοικία.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ