22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου

Κατά την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Μυριοκεφάλων, στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κατά το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Των Ιερών Ακολουθιών του διημέρου προέστη, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη.

Τον Θείο λόγο, κατά τον Εσπερινό και την κυριώνυμο ημέρα, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος, με λόγο γλαφυρό και καρδιακό, αναφέρθηκε στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας και τα μηνύματά Της στο σύγχρονο κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία, ευχαρίστησε τους χιλιάδες των προσκυνητών που συνέτρεξαν, πολλοί από αυτούς πεζοί, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, για να καταθέσουν το τάμα, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την παράκλησή τους στην Υπεραγία Θεοτόκο την Αντιφωνήτρια, τη Μυριοκεφαλίτισσα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τούτο το διήμερο η καρδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας κτυπά σε αυτό το Θεομητορικό Προσκύνημα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε εξαιρέτως τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του τις Ιερές Ακολουθίες του εορταστικού διημέρου, και ευχήθηκε ταπεινά η Παναγία Μητέρα μας να περισκέπει πάντοτε τον Αρχιερατικό του βηματισμό.

Στον πάνδημο τούτο εορτασμό παρέστησαν όλες οι Τοπικές Αρχές, ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ρεθύμνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Διοικητές του 547 και του 548 Α/Μ Ταγμάτων Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, ο Λιμενάρχης και ο Πύραρχος Ρεθύμνης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πιστών από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε, κατά την τάξη, λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αντιφωνητρίας στους δρόμους των Μυριοκεφάλων, με την συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης, και τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ του μακαριστού Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου Ανθίμου Λελεδάκη (1903-1935), καταγομένου από τα Μυριοκέφαλα.

Τους ύμνους του διημέρου απέδωσε αριστοτεχνικά η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπό τη χοραρχία του Διευθυντή της Σχολής, μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ