12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το ζακυνθινολογικό έργο του Οσίου Υμνογράφου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου

Από τις 35.442 χειρόγραφες σελίδες του νέου Αγίου της Εκκλησίας, Γερασίμου Μοναχού του Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ένα μέρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, εκτεινόμενο μάλιστα σε περισσότερες από εκατό δακτυλογραφημένες σελίδες, αφορά σε Ζακυνθίους Αγίους, περίπυστες Εικόνες της Ζακύνθου ή Αγίους ιδιαιτέρως τιμώμενους στό νησί.

Ορισμένες βασικές επισημάνσεις:

  1. Εξ αρχής χρειάζεται να γνωσθεί, ότι οι περισσότερες Ακολουθίες εποιήθησαν μετά από αίτημα, είτε του Καθηγουμένου της Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λιβέρη για λογαριασμό της Μονής, είτε του φιλαγίου Ιερομονάχου Εφραίμ Τρανάκα, αδελφού της παραπάνω Μονής για λογαριασμό του.
  2. Το μέγιστο μέρος του παρήχθη κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του πατρός Γερασίμου, εποχή ποιητικής ωριμότητας του Υμνογράφου.
  3. Από το ζακυνθινολογικό αυτό έργο λιγοστά έχουν δημοσιευθεί μέχρι τις μέρες μας, ολόκληρο πάντως το πολυτιμότατο αυτό υλικό συμπεριελήφθη στον τόμο “ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ”, που κυκλοφόρησε από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, το 1998, με την πρόνοια του τότε Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.
  4. Όλη αυτή η κίνηση για το περί του πατρός Γερασίμου έργο είχε τη συναίνεση των νομίμων κληρονόμων του, των σημερινών δηλαδή Πατέρων της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης, οι οποίοι, υπό την πνευματική καθοδήγηση του τότε εμπνευσμένου Ιερομονάχου Διονυσίου Μικραγιαννίτου, διατήρησαν τη μνήμη του Γέροντος άσβηστη και ζώσα.

Η αναδημοσιευόμενη εδώ εργασία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, πρωτοδημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου “Άγιοι και εκκλησιαστικές προσωπικότητες στη Ζάκυνθο”, το οποίο έλαβε χώραν στη Ζάκυνθο, από 6 έως 9 Νοεμβρίου 1997 (εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τ. 2, 1999).  Η εισήγηση κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο.

π. Π. Καποδίστρια: ΤΟ ΠΕΡΙ … by Panagiotis Kapodistrias

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ