15.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο ουρανός θόλος στα ερείπια της Παναγίας Παραμυθίας (“Βλαχ Σαράϊ”, στο Φανάρι)

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

ΦΩΤΟ: Α Χ. Βικέτος

Η εφετινή πανήγυρις της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας (21 Ιανουαρίου 2023) συνέπεσε με την αρχή της θητείας της νέας Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Παναγίας Παραμυθίας (Βλαχ Σαράϊ), ο ναός της  οποίας, σε ερειπιώδη κατάσταση, βρίσκεται στην Πόλη κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα από το  ερειπωμένο μετόχι του Παναγίου Τάφου. 

Με την ευκαιρία της πανήγυρις, κατά την οποία εκτέθηκε για πρώτη φορά προς προσκύνηση η εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας (διά χειρός του αγιογράφου, Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού και δώρο της οικογένειας του ιατρού Δημήτριο Χρ. Ηλιόπουλου), τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Αρχιμ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Θεία  Λειτουργία ολοκληρώθηκε με  Αρτοκλασία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κτητόρων, των Αρχιερατευσάντων, ιερατευσάντων και διακονησάντων, καθώς και των κεκοιμημένων  ενοριτών της Κοινότητας.

Σημειώνεται ότι έχουν αρχίσει συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού.

«Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η απαρχή της θητείας της νέας Εφοροεπιτροπής με το να συμπέσει η πανήγυρις της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας αυτή την περίοδο και να ζητήσουμε τις ευχές και τις ευλογίες της για το επιτελούμενο έργο», ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο Αρχιμ. Γρηγόριος.  

«Είμαι σίγουρος ότι δεν λειτουργηθήκαμε  μέσα στα ερείπια ενός ναού, αλλά μέσα σε ένα τελειωμένο ναό.  Μέσα σε ένα ναό έτοιμο πια και ότι η πίστη μας έχει μεγαλύτερη αξία, όταν  έχουμε λογισμό και όνειρο και τα αφήνουμε στη πρόνοια του Θεού και στις πρεσβείες της Παναγίας μας και από την άλλη δεν νομίζω να υπήρχε κανείς από μας, που δεν προσευχήθηκε να συντομεύσει ο Θεός την ημέρα, που στα πολλά και λαμπρά έργα που σαν διαμάντια στολίζουν την μίτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη μας να προστεθεί και εγκαινιασμός και αυτού εδώ του ναού».  

Σήμερα, είπε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  επιτελέσαμε το μνημόσυνο των όσων έκτισαν τον  ναό, όσων συνέδεσαν το όνομά τους και με την λειτουργική του ζωή, αλλά και με την διακονία αυτού του ιερού χώρου των πάλε ποτέ ενοριτών. Επίσης, πρόσθεσε,  μνημονεύσαμε τον Άγιο Νεκτάριο και τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Χαράλαμπο «και θα ρωτήσει κάποιος, γιατί αυτό;».  

Σε απάντηση στο ερώτημα ο Αρχιμ. Γρηγόριος επισήμανε: «Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο μεγάλος άγιος, που προστατεύει την Κοινότητα μας εδώ δίπλα στο μετόχι του Παναγίου τάφου και φυσικά το Φανάρι ακόμη πιο πέρα. Ο άγιος Χαράλαμπος, διότι η φιλόπτωχος της Κοινότητος μας ήταν στο όνομα του ιδρυμένη από τον άγιο νέο ιερομάρτυρα  Γρηγόριο τον Ε΄ και ο Άγιος Νεκτάριος, διότι όταν ήταν  παιδί ήρθε στο σχολείο, εδώ δίπλα στον Άγιο Γεώργιο, και όχι μόνο μελέτησε εδώ, αλλά και δίδαξε στο αλληλοδιδακτικό σχολείο που υπήρχε.

Όλα αυτά λοιπόν είναι ιερές συμπτώσεις, ιερά γεγονότα που μπλέκονται μεταξύ τους ευλογημένα ευχάριστα με την πρόνοια του Θεού και μας δίνουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν τελείωσε. Λέει  ο Απόστολος Παύλος «και ιδού ζώμεν».   

Εδώ, τόνισε ο κ. Γρηγόριος, «στεκόμαστε στα χώματα που έστεκαν  οι πατέρες μας. Υψώνουμε τα χέρια και βλέπουμε το ίδιο ουρανό, που έβλεπαν   οι πατέρας μας. Τι πιο ωραίο να έχει κανείς, αντί για τρούλο,  θόλο  τον ουρανό και να υμνεί το δημιουργό του ουρανού και της γης και να αισθανόμαστε  την ευθύνη ότι συμπορευόμαστε σε εκείνα τα βήματα».

Καταλήγοντας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος συνεχάρη για την εκλογή τους τον πρόεδρο και όλα τα μέλη της νέας Εφοροεπιτροπής. H σύνθεση της Επιτροπής είναι:

Πρόεδρος: Παντελεήμων Βίγκας  

Αντιπρόεδρος: Συμεών Σολταρίδης

Ταμίας: Γεώργιος Νάνης

Γραμματέας: Ρομίνα Κάζηλα

Μέλη:

Γιάννης Καγιάκοπαραν

Αικατερίνα Yuksel

Γιάννης Γιλμάζ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής,  Άρχων Μ. Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε, Λάκης Βίγκας ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Γρηγόριο και τόνισε: τόνισε: «Αυτός ο ναός ο μικρός, ο μέγας, είναι μεστός εκκλησιαστικών και ιστορικών συμβάντων».

Ο ναός της Παναγίας Παραμυθίας, ευρύτερα γνωστός ως «Βλαχ Σαράϊ», πήρε την ονομασία αυτή, επειδή στο Φανάρι  κοντά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και ο ναός επίσης, ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας και εκεί γύρω ήταν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας».

Η ιστορία της εκκλησίας μεγάλη και τραγική με αλλεπάλληλες καταστροφές και αναστηλώσεις. Συγκεκριμένα κάηκε το 1640 και αργότερα, το 1729, καταστρέφεται πάλι από την φωτιά. Ανοικοδομήθηκε το 1730 και σαν από θαύμα, διασώθηκε από άλλη πυρκαγιά στα τέλη του 18ου αιώνα. Στα μέσα του 19ου ανοικοδομήθηκε εκ νέου για να καταστραφεί ολοσχερώς, πάλι από πυρκαγιά, το 1970. Ο ναός από το 1587 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε ως Πατριαρχικός  και σε αυτόν έγινε η επικύρωση (1589) της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ