17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θεοφάνεια και κοπή βασιλόπιτας στην Ισλανδία υπό του Σουηδίας Κλεόπα

Με την θερμοκρασία να εγγίζει τους 15 βαθμούς κελσίου υπό του μηδενός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, πραγματοποίησε την έβδομη ποιμαντορική του περιοδεία στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την είσοδο στο νέο έτος 2023, ώστε να ανταλλάξει εκ του σύνεγγυς εόρτιες ευχές με το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που ζει και εργάζεται στο Ρέικιαβικ και που, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες κρατικές στατιστικές, πλησιάζει τα 600 πρόσωπα.

Οι δύο κληρικοί αφίχθησαν στο Ρέικιαβικ, το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, όπου τους υπεδέχθη στο αεροδρόμιο ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson. Το ίδιο βράδυ, ο Μητροπολίτης και ο π. Αλέξανδρος παρακάθησαν σε δείπνο, σε εστιατόριο της πόλης, όπου ευγενώς προσέφερε προς τιμήν τους, ο κ. Sigurdsson και η σύζυγός του, Ευγεν. κ. Anna Juliana Sveinsdottir.

Την επομένη, Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, ο Ποιμενάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο Rev. Friðrik Friðriksson, με την συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης μίλησε για την αχαριστία των εννέα λεπρών και την ευγνωμοσύνη του δεκάτου, που γύρισε και προσκύνησε, δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό για την μεγάλη Του δωρεά προς αυτόν. Υπενθύμισε στους πιστούς ότι ,“η δοξολογία του Θεού κατέχει μια από τις πιο κεντρικές θέσεις στην λατρευτική μας παράδοση, γι᾽ αυτό και οι άγγελοι, οι απόστολοι, οι μάρτυρες και οι όλοι οι άγιοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό ακατάπαυστα και τα πάντα καλούν τον κάθε πιστό σ’ αυτή την δοξολογική στάση και σχέση, σε κάθε στιγμή της ζωής του.”

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού των Θεοφανείων, την κοπή της βασιλόπιτας της ενορίας και τον σαραντισμό των νεογέννητων βρεφών Όλγας και Αθανασίου, τέκνων οικογενειών που διαβιούν στο Ρέικιαβικ, απευθύνοντας, επίσης, πατρικές ευχές για το νέο έτος και εκφράζοντας την χαρά του για την επικοινωνία και συναναστροφή του με το ολονέν αυξανόμενο ποίμνιο της ενορίας Αποστόλου Βαρθολομαίου Ρέϊκιαβικ.

Ιδιαιτέρως, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Sigurdsson, για την αμέριστη συμπαράστασή του στην διοργάνωση των ποιμαντικών επισκέψεών του στο Ρέικιαβικ, τον π. Αλέξανδρο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την συγκινητική συνδρομή τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως και των ιεραποστολικών περιοδειών του, καθώς και την κ. Βάσω Κατσαρού, μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ως άνω ενορίας, για την προσφορά της βασιλόπιτας και των εδεσμάτων που προσεφέρθησαν στους παρόντες πιστούς.

Στην ευχαριστιακή σύναξη παρευρέθησαν, εκτός των ανωτέρω, ο κ. Ευάγγελος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας, μέλη της ενορίας και νεοαφιχθέντες αδελφοί μας εξ Ελλάδος.

Το μεσημέρι της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Αλέξανδρος συναντήθηκαν με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας και μέλη της, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας.

Το πρωΐ της Δευτέρας, 16 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη και ο π. Αλέξανδρος στο Όσλο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και κ. Ηλία Μπράβου.

Celebration of Epiphany and Cutting of the Vasilopita in Iceland

STOCKHOLM – With temperatures hovering around negative 15 degrees Celsius, His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden and All Scandinavia, accompanied by the Very. Rev. Archimandrite Alexandros Loukatos, Presiding Priest of the Metropolitan Church of the Annunciation of the Theotokos in Oslo, made his seventh pastoral visit to Reykjavik, Iceland on the weekend of January 14-15, 2023 to see the flock of the Mother Church of Constantinople who live and work in Reykjavik and personally exchange holiday wishes with them for the new year. According to the most recent statistics, the number of faithful is now approaching 600 persons.

The two clergymen arrived in Reykjavik on Sat. January 14th, where they were met at the airport by the Honorary Consul of Greece in Iceland Hon. Mr. Rafn Alexander Sigurdsson. That evening, the Metropolitan and Fr. Alexandros attended a dinner at a local restaurant kindly offered by their hosts Mr. Sigurdsson and his wife Mrs. Anna Juliana Sveinsdottir.

The next day, Sun. January 15th, Metropolitan Cleopas celebrated the Divine Liturgy at the Rev. Friðrik Friðriksson chapel, assisted by Fr. Alexandros.

In his sermon, the Metropolitan spoke about the day’s Gospel reading, noting the ungratefulness of the nine lepers and the gratitude of the tenth, who returned to praise and thank God for the great gift He offered him. He reminded the faithful that “glorifying God occupies one of the central positions in our liturgical tradition, which is why the angels, apostles, martyrs, and all the saints praise and glorify God ceaselessly and always call on every faithful to join them in this doxological outlook and relationship during every moment of their lives.”

Afterward, Metropolitan Cleopas celebrated the service of the blessing of the water for Epiphany, cut the parish’s vasilopita, and churched two newborn babies, Olga and Athanasios, who are children of families living in Reykjavik. He also extended his paternal wishes for the new year and expressed his joy for the opportunity to communicate and interact with the growing flock of the St. Bartholomew the Apostle Parish in Reykjavik.

He especially expressed his gratitude to Mr. Sigurdsson for his unwavering support in organizing the pastoral visits to Reykjavik, to Fr. Alexandros and the Metropolitan Church in Oslo for their touching contribution to the ministry of the Holy Metropolis and the Metropolitan’s missionary visits, as well as to Mrs. Vaso Katsarou, a council member of the aforementioned parish, for offering the vasilopita and the reception that followed for all the faithful in attendance.

Aside from the aforementioned persons, Mr. Evangelos Demetropoulos, President of the Hellenic Society of Iceland, parish members, and newly arrived brethren from Greece also attended the liturgical gathering.

That afternoon, Metropolitan Cleopas and Fr. Alexandros met with parish council members and parish members, with the president of the Hellenic Society of Iceland also participating in the meeting.

On Monday morning, January 16th, Metropolitan Cleopas returned to the see of his eparchy in Stockholm, while Fr. Alexandros returned to Oslo.

Photo credit: Fr. Alexandros Loukatos and Mr. Elias Bravos.

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

στην Ενορία του Αποστόλου Βαρθολομαίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023

Πανοσιολογιώτατε,

Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson και Ευγεν. κ. Anna Juliana Sveinsdottir,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών. Εκείνο που μάς εντυπωσιάζει είναι η αχαριστία των εννέα, που αν και θεραπεύτηκαν από τη φοβερή τους αρρώστια, εντούτοις δεν ένιωσαν την ανάγκη, να επιστρέψουν, για να δοξολογήσουν και να ευχαριστήσουν το Μεγάλο Θεραπευτή τους, τον Χριστό!

Στην αχαριστία αυτή των εννέα, απάντησε ο δέκατος, που γύρισε και προσκύνησε, δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό για την μεγάλη Του δωρεά.

Σ’ όλη την Αγία Γραφή και στα λειτουργικά βιβλία και τους ύμνους της Εκκλησίας, παρατηρούμε ότι η δοξολογία του Θεού κατέχει μια από τις πιο κεντρικές θέσεις. Οι άγγελοι, οι απόστολοι, οι μάρτυρες και οι άγιοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό ακατάπαυστα, αλλά και ολόκληρη η δημιουργία μαρτυρεί την αγάπη του Θεού και όλα τα πλάσματα ψάλλουν την δόξα Του. Τα πάντα καλούν τον κάθε πιστό σ’ αυτή την δοξολογική στάση και σχέση, σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Ας θυμηθούμε τους ποιμένες, που είδαν τις στρατιές των Αγγέλων να ψάλλουν το «δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ» και τα θαυμαστά γεγονότα, να επιστρέφουν, «δοξάζοντες καί αἰνοῦντες τόν Θεόν ἐπί πᾶσιν οἷς ἤκουσαν καί εἶδον» (Λουκ. β΄, 20) και τους μάρτυρες του σημερινού θαύματος, που «ἐθαύμασαν καί ἐδόξασαν τόν Θεόν» (Ματθ. θ΄).

Αυτή η δοξολογική στάση αποτελεί την αυθόρμητη ενέργεια και έκφραση του κάθε πιστού και μάς θυμίζει τα τελευταία μαρτυρικά λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν»!

Σκοπός, λοιπόν, της ζωής μας, κάθε ενέργειας και πράξης μας, πρέπει να είναι η δοξολογία του Θεού. Μάς το υπενθυμίζει ο Κύριος: «οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάζωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. ε΄, 16). Ο Απόστολος Παύλος μάς παραγγέλλει, «πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε» (Α΄ Κορ. ια΄, 31). Αυτός είναι ο στόχος της πνευματικής μας ζωής, να υμνούμε, να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε τον Κύριο.

Οι άνθρωποι είμαστε προορισμένοι, να είμαστε “ιερείς” μιας ευχαριστίας, μιας προσφοράς του κόσμου στον Θεό. Όμως, η αγάπη δεν είναι κάτι εύκολο και η ανθρωπότητα προτιμά να μην ανταποδίδει την αγάπη του Θεού. Ο άνθρωπος αγαπά τον κόσμο, αλλά τον κόσμο σαν αυτοσκοπό και όχι σαν αντικατοπτρισμό του Θεού.

Το βρίσκει, για παράδειγμα, φυσικό να μη ζει μια ζωή ευχαριστίας προς τον Θεό που του χαρίζει τη ζωή. Αυτή είναι η πραγματική πτώση του ανθρώπου, να μη ζει ευχαριστιακά, μέσα σε ένα μη ευχαριστιακό κόσμο. Έτσι, ο άνθρωπος χάνει την δύναμη να μετασχηματίζει την ζωή σε πραγματική ζωή. Παύει να είναι “ο ιερεύς” του κόσμου και γίνεται σκλάβος του κόσμου.

Στις αρχές του νέου έτους, όπως άλλωστε σας είχαμε υποσχεθεί, βρισκόμαστε και σήμερα κοντά σας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, και γευόμαστε την χαρά της κοινωνίας και συναναστροφής μαζί σας και μάλιστα η σύναξή μας αυτή γίνεται αφορμή δοξολογίας του ονόματος του Θεού, επί τη ενάρξει του νέου έτους, της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και της κοπής της βασιλόπιτας, την οποία ευγενώς προσέφερε η κ. Βάσω Κατσαρού, την οποία και ευχαριστούμε.

Ιδιαιτέρως εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson και την σύζυγό του, Ευγεν. κ. Anna Juliana Sveinsdottir, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην διοργάνωση των ποιμαντικών επισκέψεών νου στο Ρέικιαβικ, καθώς και προς τον π. Αλέξανδρο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την συγκινητική συνδρομή τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως και των ιεραποστολικών περιοδειών μου.

Εύχομαι το νέο έτος να είναι υγιεινό, ειρηνικό, καρποφόρο και με την χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, να επιτευχθούν οι στόχοι που ο καθένας σας έχει θέσει. Καλή και ευλογημένη χρονιά, με άφθονη πνευματική καρποφορία!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ