15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας (18 Δεκεμβρίου 2022)

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή προ της του Χριστού Γεννήσεως

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

18 Δεκεμβρίου 2022

Πανοσιολογιώτατε,

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Αγαπημένα μας παιδιά, διοίκηση και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”,

Η σημερινή Κυριακή, ονομάζεται Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο μάς παραθέτει ολόκληρο το γενεαλογικό δένδρο των προγόνων του Ιησού.

Τί να σημαίνει άραγε αυτός ο κατάλογος εβραϊκών ονομάτων; Για τους Ιουδαίους, την αναγκαιότητα να υπογραμμισθεί η καταγωγή του Μεσσία από τον Δαυίδ, ενώ για την ανθρωπότητα διαχρονικά σημαίνει την πρόσληψη ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης, της αμαυρωθείσης από την πτώση και την αμαρτία, από τον Θεό Λόγο.

Άλλωστε, οι πρόγονοι του Κυρίου είχαν γνωρίσει την αμαρτία και συγχρόνως βάραινε την ψυχή τους το προπατορικό αμάρτημα. Ανάμεσα στα ονόματα της γενεαλογίας του Κυρίου αναφέρονται φονείς, μοιχοί και αιμομίκτες. Αυτό συμβαίνει, για να μην αποκλεισθεί κανείς από την σωτηρία που θα φέρει ο Θεός στον κόσμο. Έρχεται, λοιπόν, ο αναμάρτητος και δέχεται να σηκώσει στους ώμους Του τις αμαρτίες όλων μας, για να μάς λυτρώσει από το κράτος της αμαρτίας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, αφού όρθωσε τόσα είδωλα, αφού λάτρεψε την κτίση παρά τον Κτίσαντα, κουρασμένος και απογοητευμένος, ψάχνει και πάλι από την αρχή, να βρει τον δρόμο και τον προαιώνιο στόχο της αληθινής του φύσης, δηλαδή αναζητά τον Θεό.

Η εορτή των Χριστουγέννων μάς βοηθά να κατανοήσουμε, ότι ο αληθινός δρόμος που επιτρέπει στον άνθρωπο να βρεθεί και πάλι κοντά στον Θεό είναι η Γέννηση του Κυρίου μας.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ευαγγελίου: “Οὐδείς ἔρχεται πρός τόν Πατέρα εἰ μή δι’ ἐμοῦ”. (Ἰωάν. 14,6) Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να μάς δείξει το δρόμο που οδηγεί στην θέωση, δηλαδή να γίνουμε “θεοί κατά χάριν”, όπως λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Στην σημερινή λειτουργική μας σύναξη, αφού μιλήσαμε για την πνευματική μας προετοιμασία, ώστε να υποδεχθούμε “παιδίον νέον, τόν πρό αἰώνων Θεόν”, έχουμε την μεγάλη χαρά, να υποδεχόμεθα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τα παιδιά μας, από τον Σύλλογο Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”. Ήλθαν με τους γονείς τους και με μέλη του συλλόγου τους, για να μάς εισαγάγουν, μέσω της Ποντιακής παραδόσεως, στο κλίμα των ημερών.

Καθώς μιλούμε για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η σκέψη μας περιστρέφεται στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας, όπου ξεκίνησε και ξετυλίχτηκε, στο διάβα των αιώνων, η ιστορία ενός λαού από την μυθολογία, συνέχισε με τους φιλοσόφους και ανέδειξε καταξιωμένους επιστήμονες, εμπόρους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και αγίους, όπως ο Ευγένιος ο Τραπεζούντιος και ο Γρηγόριος ο Νεοκαισαρείας, ενώ ανεδείχθησαν και ιστορικά μοναστήρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ως Γένος και Έθνος, είμεθα ευγνώμονες στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος, παρά τα δεινά και τις δοκιμασίες που υπέστη, κατόρθωσε να διατηρήσει ανόθευτη την εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη πίστη και να μετατρέψει τον πόνο του ξεριζωμού σε δημιουργία και εφευρετικότητα, φέρνοντας ένα νέο πνεύμα στην Μητέρα Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απευθυνόμενος προς την νεολαία, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου, εύχομαι, όπως ο σαρκί νηπιάζων Κύριος, ευλογεί τα έργα του Συλλόγου, φωτίζει τα παιδιά μας και όπου κι αν βρισκόμεθα, να ομολογούμε το όνομα του Τεχθέντος Κυρίου μας και να μην λησμονούμε τα έθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις ρίζες μας. Σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία, για την ηθική και υλική σας συμπαράσταση στο όραμα της τοπικής μας Εκκλησίας, σάς συγχαίρω και σάς ευλογώ πατρικώς, με όλη μου την αγάπη.

Καλά Χριστούγεννα, Αδελφοί μου!

Οι Βουλευτές Χαρακόπουλος και Κωνσταντινίδης επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Σουηδίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 17 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη, της Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών κ. Φωτεινής Μπατσέλα και της εκπροσώπου της νεολαίας Δδος Ηλιάνας Αντωνίου, υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης τον Εντιμ. κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Βουλευτή Λαρίσης, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοικήσεως, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, μετά της συζύγου του Εριτ. Δρ. Ελισάβετ Κόντου, τον Εντιμ. κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Βουλευτή Κοζάνης και Γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοικήσεως, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, μετά της συζύγου του Εριτ. κ. Πασχαλίνας Μαστρογιαννοπούλου, Δικηγόρου, καθώς και την Εριτ. κ. Δανάη Τσότση, Υπάλληλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Ποιμενάρχης ξενάγησε τους υψηλούς προσκεκλημένους στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, παρέθεσε προς τιμήν τους γεύμα στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς και τους προσέφερε από ένα αντίτυπο της προσφάτως εκδοθείσης μελέτης του για την Πατριαρχική Επίσκεψη στην Στοκχόλμη, το 2019.

Οι δύο Βουλευτές προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο δύο συλλεκτικά αργυρά νομίσματα και την προσφάτως εκδοθείσα μελέτη “Αγία Σοφία”.

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

στη συναυλία Χριστουγεννιάτικης παραδοσιακής μουσικής,

του μουσικού τμήματος νεότητος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου

Στοκχόλμη, 11 Δεκεμβρίου 2022

Πανοσιολογιώτατε,

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

    Το σημερινό απόσπασμα από τον Ευαγγελιστή Λουκά μάς περιγράφει έναν άνθρωπο, ο οποίος ετοίμασε ένα μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολύ κόσμο, για να παραστεί και να συμμετάσχει. Δυστυχώς όμως, οι καλεσμένοι αρνήθηκαν, αφού ο καθένας τους πρόβαλε και μια δικαιολογία. Τότε, ο οικοδεσπότης έδωσε εντολή, να προσκληθούν όλοι, χωρίς καμία διάκριση, “πτωχοί, ἀνάπηροι καί τυφλοί”, ώστε να γεμίσει το σπίτι.

    Αν και η διήγηση είναι παραβολική, όταν την μελετήσουμε προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι μάς αποκαλύπτει ένα συγκεκριμένο γεγονός και μάλιστα θεμελιακό για την ζωή μας ως πιστών, αλλά κυρίως για την ύπαρξη και την φανέρωση της Εκκλησίας. Την στιγμή που καθαγιάζεται ο άρτος και ο οίνος και μεταβάλλεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι και σύμψυχοι με τον Δημιουργό μας!

    Σε αυτό το συμπόσιο της πίστεως, σε αυτή την λογική και αναίμακτη θυσία, είμαστε προσκεκλημένοι όλοι μας. Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το μήνυμα που προέρχεται από την συμμετοχή των νέων σε κάθε Θεία Λειτουργία, όπως επίσης και τόσων νέων ζευγαριών.

    Καθώς, λοιπόν, βαδίζουμε προς τις ημέρες των Χριστουγέννων, το μουσικό τμήμα νεότητος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο οποίο συμμετέχουν ταλαντούχοι νέοι, έλαβαν την πρωτοβουλία, να παρουσιάσουν σήμερα, ενώπιον σας μια σύντομη συναυλία Χριστουγεννιάτικης παραδοσιακής μουσικής. Επαινούμε και συγχαίρουμε την πρωτοβουλία αυτή.

    Στον ομιλούντα ξυπνούν ευλογημένες θύμισες του παρελθόντος, από παρόμοιες πρωτοβουλίες των νέων της ενορίας των νεανικών μου χρόνων, της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης Αττικής, και των χρόνων της ιερατικής μου διακονίας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης.

    Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν σημειώνει: “Η ζωή της λειτουργίας μιλάει μετρικά και μελωδικά, … είναι στην ανώτατη σημασία της η ζωή ενός παιδιού, στην οποία όλα είναι ζωγραφιά, μελωδία και τραγούδι.”

    Ευχαριστώντας, αρχής γενομένης, από τον παλαιότερο των ημερών, τον κ. Νικόλαο Κίτσιο, ο οποίος παρά τις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, εξακολουθεί να συνδράμει την τοπική μας Εκκλησία και να καλύπτει, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ζωντανές αναμεταδόσεις των Θείων Λειτουργιών, τις ραδιοφωνικές μας παραγωγές και κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με τη νεότητα.

    Συνεχίζω τις θερμές μου ευχαριστίες με τους νέους μας, που κοπίασαν και προετοίμασαν την συναυλία που θα απολαύσουμε εντός ολίγου, και συγκεκριμένα την μαέστρο Δδα Νίκη Θρουμπάρη, στο αρμόνιο την Δδα Ιωάννα Δημοσθένους, στο βιολί τον κ. Ισαάκ Isaksson, στην κιθάρα τον κ. Χρήστο Πέτρου, στο τύμπανο την Δδα Ηλιάνα Αντωνίου, καθώς και τα μέλη της χορωδίας: την Δδα Χαρίκλεια Παντελή, την Δδα Ελπίδα Ρέρρα, τον κ. Γεώργιο Ντούγκα και τον κ. Κωνσταντίνο Παντεκίδη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας!

    Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας με το μουσικό τμήμα της νεολαίας μας την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, όπου θα τους απολαύσουμε στην Πασχαλινή συναυλία τους, ανήμερα της εορτής του πολιούχου και προστάτου του Καθεδρικού μας Ναού.

    Ο Θεός να μάς ευλογεί και να αξιωθούμε να φθάσουμε να προσκυνήσουμε τον εν σπηλαίω τεχθέντα Κύριο και Λυτρωτή μας! Καλά Χριστούγεννα, Αδελφοί μου!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ