18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ” ΜΕ ΤΟΝ π. ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΦΙΝΑ

Με την ευκαιρία του πρώτου εορτασμού της Συνάξεως των Αγίων Ιατρών, που καθιέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην εκπομπή “Προς Εκκλησιασμόν” – μία παραγωγή της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού – προσκεκλημένος ο π. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας.

Σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, κατά τον πρώτο εορτασμό της Συνάξεως των Αγίων Ιατρών στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε στον π. Σταύρο Κοφινά το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του στο Δίκτυο.

Στην εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν» ο π. Σταύρος Κοφινάς αναφέρεται στην δημιουργία και δράση του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας, στην σχέση θεολογίας και ψυχολογίας, στις διαπροσωπικές σχέσεις σήμερα και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Επιμέλεια εικόνας και ήχου: Κατερίνα Λεονάρδου, Μαργαρίτα Στασινού.

Ο π. Σταύρος Κοφινάς γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ. Μετά τις θεολογικές του σπουδές (B.A. 1971), M. Div., 1974) στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, εκπόνησε το δικτατορικό του στην κλινική ψυχοθεραπεία και ποιμαντική ψυχιατρική μέριμνα (D. Min., 1976). Ζει στην Ελλάδα από το 1976. Είναι Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας. Από το 1994, λειτουργεί στην Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος (Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων). Έχει διακονήσει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα (1976-1988) και στην ενορία του Αγ. Νικολάου στη Θήβα (1989-1994). Για δέκα χρόνια (2000-2010), ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου, ήταν Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου  για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγεία.  Έχει μεγάλη πείρα ως ψυχοθεραπευτής και ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που σχετίζονται με την ποιμαντική. Στα πλαίσια της διακονίας του έχει συντονίσει πολλές ψυχοθεραπευτικές ομάδες, ιδιαίτερα για ζευγάρια, γονείς και νέους. Έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για κληρικούς, ιατρούς, νοσηλεύτριες, ψυχοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Παράλληλα, είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο σε τομείς ψυχολογίας και ποιμαντικής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ