16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο πρώτος εορτασμός της Συνάξεως των Αγίων Ιατρών στο Φανάρι

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Στη συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έλαβε χώρα στις 21 του περασμένου Ιουλίου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συζητήθηκε και εκτιμήθηκε η θυσιαστική και ουσιαστική προσφορά της ιατρικής επιστήμης και των θεραπόντων της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, αποφασίσθηκε να καθιερωθεί η εορτή της «Συνάξεως πάντων των Αγίων Ιατρών» την Κυριακή εκάστου έτους την πλησιέστερη προς την 17ην και την 18ην Οκτωβρίου, κατά τις οποίες εορτάζεται η Σύναξις των Αγίων Αναργύρων και η μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού. Κατά την ημέρα αυτή, της «Συνάξεως των Αγίων Ιατρών», η Εκκλησία θα τιμήσει την όλη συνεισφορά της ιατρικής επιστήμης και των θεραπόντων της προς την ανθρωπότητα.

Σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός της “Συνάξεως πάντων των Αγίων Ιατρών”, για τον οποίο εκδόθηκε σχετική Πατριαρχική Εγκύκλιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, κατά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης μίλησε στο εκκλησίασμα και απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον π. Σταύρο Κοφινά, Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ