21.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ


Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου 
ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ 
Υπό την αιγίδα της του Πατριάρχη μας ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης μιας Επετηρίδας Πνευματικής παρουσίας των Ιμβρίων. Η Επετηρίδα αυτή αποτελεί την κατάληξη μιας μακροχρόνιας προεργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου και της επιθυμίας της Α. Θ. Παναγιότητας να υπάρξει μια έκφραση της ιμβριώτικης διανόησης και κατάθεση της πνευματικής παραγωγής της. 

Οι διεργασίες στο Δ.Σ. της Εταιρίας Μελέτης ξεκίνησαν από μια υποφώσκουσα επιθυμία μιας περιοδικής έκδοσης, η οποία ενεργοποιήθηκε από την ιδέα του μέλους της Ξενοφώντα Τζαβάρα να αναληφθεί η πρωτοβουλία μιας επιστημονικής έκδοσης. Το θέμα συζητήθηκε εν εκτάσει με κατάληξη πως μια επιστημονική έκδοση θα πρέπει να έχει μια κατεύθυνση προς συγκεκριμένη επιστήμη, γεγονός ευρισκόμενο σε διάταση με την πολλαπλότητα των στόχων της Εταιρίας. Ακόμη σε ένα επιστημονικής αντίληψης έντυπο δύσκολα ή καθόλου δεν χωρά η μαρτυρία, η οποία όμως αποτελεί τη βάση της ιστορίας. Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι προβληματισμοί απομάκρυναν από τον χαρακτήρα του επιστημονικού εντύπου και προσανατόλισαν σε ένα ευρύτερων ορίων, στο οποίο τεκμηριωμένα θα μπορούσε να δημοσιευθεί κάθε πρωτότυπο κείμενο. 
Κατόπιν αυτού αναζητήθηκε ο τύπος της έκδοσης και διαπιστώθηκε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αν δεν βρισκόταν ένας μόνιμος χορηγός, ο οποίος θα κάλυπτε τα έξοδα η μόνη λύση ήταν η ηλεκτρονική έκδοση. Όμως η αγάπη του Ιμβρίου Πατριάρχη προς τα γράμματα και την ιδιαίτερη πατρίδα του έδωσε τη λύση. Μετά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Εταιρίας κ. Γιάννη Γιαννάκη, ο Πατριάρχης εκτός από την πνευματική και ηθική στήριξη ανέλαβε και την υλική. Έτσι ανέθεσε στον Γεν. Γραμματέα της Εταιρίας κ. Γιώργο Ξεινό τον συντονισμό της έκδοσης, εκφράζοντας την επιθυμία Του το πρώτο τεύχος της Επετηρίδας να είναι έτοιμο το Πάσχα στην Ίμβρο, όπου θα γιορτάσει φέτος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ