18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (ΦΩΤΟ)

Το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για την Ομογένεια αλλά και για τους Έλληνες από το εξωτερικό, που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη κατά τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, στην Αστική Σχολή Γαλατά, με πρωτοβουλία ομάδας Ελλήνων εκ του εξωτερικού που διαβιούν στην Πόλη. 
“Ο Πατριάρχης σας είναι εις το πλευρόν σας, μοιράζεται τας ελπίδας και τας αγωνίας σας διά το μέλλον μας εις το ιστορικόν Κέντρον της Ορθοδοξίας. Είμεθα δικαίως υπερήφανοι όλοι μας, ως φορείς και συνεχισταί μιάς μεγάλης παραδόσεως πνευματικού πολιτισμού, αι υψηλαί και φιλάνθρωποι αξίαι του οποίου έχουν παγκόσμιον εμβέλειαν”, είπε ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους παρισταμένους, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: “Είμεθα βέβαιοι ότι όλοι σας δύνασθε και οφείλετε να συμβάλετε από κοινού εις την πορείαν της Ομογενείας προς το μέλλον. Δεν περισσεύει κανείς. Η Πόλις και η συνέχισις της παρουσίας μας εις αυτήν, πρέπει να ευρίσκεται εις το κέντρον των ενδιαφερόντων μας. Η αγάπη μας διά την Πόλιν και τας παραδόσεις μας θα λειτουργεί ως αστείρευτος δύναμις προσφοράς και συμμετοχής εις την κοινήν προσπάθειαν. Εαν δεν αγωνισθήτε εσείς διά τα καθ’ ημάς, ποιος άλλος θα το πράξη;” 
Ο Παναγιώτατος προέτρεψε όλους να εργαστούν από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. 

“Οφείλομεν να αντιμετωπίσωμεν τας προκλήσεις με αυτοπεποίθησιν και αισιοδοξίαν, αλλά και με ρεαλισμόν. Η αισιοδοξία, διά να μην είναι ουτοπισμός και συναισθηματισμός, πρέπει να στηρίζεται εις την επίγνωσιν του μεγέθους της προκλήσεως, εις την δέσμευσιν και την επιμονήν, εις την αλληλεγγύην και την αλληλοεκτίμησιν. Δεν λύνονται τα προβλήματα με απώθησιν και αποσιώπησίν των. Τα χρονίζοντα θέματα καθίστανται με την πάροδον του χρόνου δυσκολώτερα. Είναι ουσιώδες διά τον παρόν και το μέλλον μας ενταύθα, να καταστή δυνατή η στελέχωσις των διοικήσεων των βακουφίων μας με νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα δώσουν νέαν πνοήν εις τα κοινοτικά πράγματα”.
Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιττα ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς από τους εγκατασταθέντες στην Πόλη, Έλληνες από το εξωτερικό.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο, που τον συνόδευε ο Μ.Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας, προσφώνησαν η Πρόεδρος της Εφορείας της Αστικής Σχολής Γαλατά κ.Μαίρη Κομοροσάνο, η κυρία Άννα Ανδρέου, εκ μέρους των διοργανωτών, και ο κ.Παντελεήμων Βίγκας, εκ των πλέον δραστήριων στελεχών της Ομογενείας που βοήθησε στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής κοινής εκδήλωσης.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ