32.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων προς τον νέο Πατριάρχη Γεωργίας

Φως Φαναρίου

Σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2026, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα της Γεωργίας, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Καθολικού-Πατριάρχη Γεωργίας, Σίου Γ’, με τη συμμετοχή Αντιπροσωπειών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιερώνυμος.

Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου συναντήθηκαν χθες με τον νέο Πατριάρχη Γεωργίας και συμμετείχαν στο σημερινό συλλείτουργο.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας ευχαρίστησε τους πιστούς για τη στήριξη και την αγάπη τους, ενώ απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό προς τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετέβησαν στη Γεωργία.

«Η παρουσία της αντιπροσωπείας μας εδώ αποτελεί ορατό σημείο της ενότητας της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Γεωργίας, επιβεβαιώνοντας την ενότητα και την κοινή πίστη μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα.

Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Σίο Γ’, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του νέου Προκαθημένου αποτελεί μαρτυρία των στενών δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο κ. Νικήτας αναφέρθηκε επίσης στον μακαριστό Πατριάρχη Ηλία Β’, σημειώνοντας ότι παρέδωσε στον διάδοχό του τα εχέγγυα για να ποιμάνει τον λαό της Γεωργίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο νέος Πατριάρχης καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, κηρύττοντας την αλήθεια και ενισχύοντας τους δεσμούς με τον γεωργιανό λαό. «Η Γεωργία και ολόκληρος ο κόσμος έχουν ανάγκη από πνευματικούς ηγέτες που θα οδηγούν τους πιστούς προς τη Βασιλεία των Ουρανών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι “ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις — έναν κόσμο διχασμένο, σημαδεμένο από πολέμους και σύγχυση. Εμείς που υπηρετούμε τον Θεό καλούμαστε να είμαστε ειρηνοποιοί, ειδικά σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, επειδή κηρύττουμε την οδό της αγάπης”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Γεωργίας ότι τον περιβάλλει «η αδελφική αγάπη και οι προσευχές» του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και κάλεσε σε κοινή διακονία «στον αμπελώνα του Κυρίου».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ