Free Porn
xbporn
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Πατριαρχική χοροστασία και απονομή οφφικίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Φωτογραφίες: Mıgırdiç Arzivyan / Φως Φαναρίου

Σήμερα, Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Πατριάρχης προχείρισε Άρχοντα Νοτάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον κ. Ανδρέα Özgüneş, τούρκο Ορθόδοξο, πιστό μέλος της Κοινότητος Νεοχωρίου και ένθερμο υποστηρικτή δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης μίλησε τουρκιστί ως ακολούθως:

PATRİK HAZRETLERİ’NİN AHMET ANDREA ÖZGÜNEŞ’E ARHONLUK UNVANININ TEVDİ EDİLMESİ TÖRENİNDEKİ KONUŞMALARI

(04.08.2024 – YENİKÖY PANAYİA KİLİSESİ)

Değerli müminler,

Bugünkü ayinimizde gönlümüzdeki en büyük arzulardan biri olan “barış” yine dilimizdeydi. Barışın tüm dünyada en acil şekilde tesisi için bir kez daha Yüce Tanrı’ya yakardık. Ülkemizin esenliği ve toplumların karşılıklı sevgi ve saygı içinde yaşaması için dua ettik.

Meryem Ana’nın Yüce Tanrı ile buluştuğu kutsal Ağustos ayının bu güzel gününde Yeniköy’de bir araya geldik. Onun için dualar ettik, şefaatini diledik. Her sene olduğu gibi bu sene de bu kutsal günlerimizi Yeniköy’de kutlamaktan memnuniyet duyduk. Şairin de hayatı satırlarında eksiksiz tarif ettiği gibi; ‘Bir yanımız yaprak döker bir yanımız bahar bahçe…’

Değerli dostumuz Arhon Ahmet Andrea Özgüneş beyefendi,

Güzel bir vesileyle toplandığımız ve dualarımızla Meryem Ana’yı onurlandırdığımız bugün sizi tarihten gelen ve kadim geleneklerimizin bize verdiği yetkiyle “Arhon” unvanıyla takdis ediyoruz.

Eski çağlardan beri var olan bu unvan, Kilisemizin hizmetine layık gördüğü, bağlılığına itimat ettiği kişileri onurlandırmak üzere asırlardır takdirimiz ve teşekkürümüzün bir ifadesi olarak varlığını korumaktadır.

Yaklaşık 15 sene önce kıymetli eşiniz Necla İrini Özgüneş hanımefendiyle beraber kendi rızanızla bugün bulunduğumuz Yeniköy Panayia Kilisesi’nde cemaatimize katıldınız. Bu fakir kilisemizin cemaatinin bir parçası olarak örnek yaşamınızla toplumumuzu zenginleştirdiniz. Antalya’da kilisemizin yeniden cemaate dönüşü için gösterdiğiniz cesurca çaba için minnet duygularımızı ifade etmek isteriz. Ve şimdi yine aynı kilisede cemaatimizin sivil üyelerine verilen en kadim unvanlardan birini sizlere tevdii ediyoruz. Hiç kuşkusuz Hristiyan kaidelerine uygun yaşantınız, cemaat içindeki sevgi, saygı ve dayanışma içerisindeki katkılarınız, cemaatimize yeni katılanlara verdiğiniz destekle bu kadim unvanı hakkettiniz ve bundan sonraki süreçte de hakkıyla taşıyacağınıza inancımız tamdır. Her zaman fikirlerinizi cesurca savunarak kaleme alan ve entelektüelliğiyle topluma fayda sağlayan siz kıymetli Arhon Ahmet Andrea Özgüneş, artık Ortodoks Kilisemizin bir elçisi olarak Hristiyan kaideleri gereği insanlığa daha fazla sevgi ve cesaret ile hizmet edeceksiniz.

Bu vesileyle sevgili Arhon, sizleri ve aile fertlerinizi Allah’a emanet ederken sağlık ve bereket bağışlamasını diliyoruz.

Ο κ. Ανδρέας Özgüneş ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή και αντιφώνησε ως εξής, τονίζοντας την Καππαδοκική καταγωγή της οικογένειάς του και τις μεγάλες μορφές των Πατέρων της Εκκλησίας από την Καππαδοκία:

Ακολούθως τον Πατριάρχη προσφώνησε η Αντιπροέδρος της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου κ. Ρέα Καλφάογλου.

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
         Σεβασμιώτατε Άγιε Κυδωνιών,
         Σεβαστοί πατέρες,
         Εντιμότατοι άρχοντες,
         Αγαπητοί συμπολίτες και Ευσεβείς προσκυνητές,
         Μεγάλη και ευφρόσυνη η σημερινή ημέρα για την Κοινότητά μας!
          Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ανάμεσά μας έχουμε εσάς, τον ποιμένα και πατέρα, τον Πατριάρχη μας, που κάθε χρόνο, στο μήνα της Παναγίας, μας τιμά με την παρουσία του γύρω από την χάρη της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Μας τιμά για να μας ευλογήσει και να νιώσουμε όλοι μας, πως πραγματικά οι παρακλήσεις άλλη χάρη έχουν στο πιστό Νιχώρι, όταν πρώτος ανάμεσά μας είναι ο Πατριάρχης του Γένους μας.
          Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Πρώτον, διότι έχουμε Εσάς ανάμεσά μας και δεύτερον, διότι επιλέξατε να τιμήσετε διά του Οφφικίου του Άρχοντος, ένα από τα εκλεκτά και πιστά μέλη της Κοινότητάς μας, τον κ. Ανδρέα Özgüneş,  ο οποίος είναι τακτικό και ενεργό μέλος Αυτής.
          Το ενδιαφέρον της Κοινότητάς μας για την συνέχιση των προγραμματισμένων συντηρήσεων του ξυλόγλυπτου διάκοσμου, των ιερών εικόνων και των κειμηλίων του ναού μας είναι ζωντανό, και συνεχίζεται σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές μας. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους είναι πολυδάπανες, αλλά ωστόσο αναγκαίες και σε κάποιες περιπτώσεις επείγουσες. Σκοπός μας άλλωστε είναι ο ναός να αποκατασταθεί στο αρχικό του κάλλος, αφού αποτελεί το κέντρο της λατρευτικής και κοινοτικής μας ζωής. Ο ναός όμως είναι επίσης το αντικείμενο του ενδιαφέροντος των ξένων, όπως κυρίως με τους ντόπιους επισκέπτες, που έρχονται από ενδιαφέρον για να γνωρίσουν την πίστη και τη λατρευτική μας ζωή.
          Η φιλανθρωπία και η μέριμνα των απόρων και ηλικιωμένων μελών της κοινότητας, θα παραμείνει στις προτεραιότητές μας ως αναγκαία, ιδιαίτερα σε μία εποχή που το κόστος διαβίωσης αυξάνεται συνεχώς και δυστυχώς πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους μας.
          Ο πολιτισμός και η προοπτική του ως μέσου επικοινωνίας και διαλόγου με την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία θα παραμείνει στο ενδιαφέρον μας. Η παρουσία Σας εφέτος συμπίπτει με την έναρξη των «ΘΕΟΤΟΚΕΙΩΝ 2024». Για έκτη χρονιά συνεχίζουμε τις θεσμικές πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη παρουσία της ιστορικής Κοινότητάς μας στην Κωνσταντινούπολη. Έκθεση φωτογραφίας των διαγωνισμών «Νικόλαος Μαγγίνας» και μικρά ομιλία με θέμα «Πρόσφυγες εξ Ανατολών και Μετανάστες της Δύσης», από την κυρία Αγγελική Γιαννακίδου, θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

         Παναγιώτατε,
         Παρακαλούμε θερμά, να Σας έχουμε ευχέτη προς την Παναγία, και συνοδοιπόρο, για να εμπνεόμαστε και να λαμβάνουμε θάρρος από Εσάς, προκειμένου να ξεπερνάμε τις όποιες φυσικές δυσκολίες ανακύπτουν. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως μέχρι σήμερα έτσι θα συνεχίσουμε να έχουμε αρωγούς στο έργο μας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου, αλλά και τον Αιδεσιμολογιώτατο κ. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας Νεοχωρίου, τους οποίους από την θέση αυτή ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τούδε αγαστή συνεργασία και συμπόρευση που έχουμε.
          Εύχεσθε, Παναγιώτατε, να εορτάσουμε με το καλό και φέτος την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να ανταμώσουμε και πάλι του χρόνου, εδώ, όλοι μαζί, για την τέλεση της καθιερωμένης Παράκλησης προς την Παναγία μας.

Aκολούθησε, παρουσία του Πατριάρχου, η πρώτη εκδήλωση των “ΘΕΟΤΟΚΕΙΩΝ” που διοργανώνουν για έκτη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ναού, η Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας και η Συντονιστική Επιτροπή «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ».

Η κ. Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (Ε.Μ.Θ.), ομίλησε με θέμα: «Πρόσφυγες εξ Ανατολών και Μετανάστες της Δύσης».

Παράλληλα, στον αυλόγυρο του Ναού λειτούργησε Έκθεση φωτογραφίας των διαγωνισμών «Νικόλαος Μαγγίνας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο εμπνευστής των εκδηλώσεων “Θεοτόκεια”, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας.

Παρέστησαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, κληρικοί και πολύς κόσμος.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεοχωρίου Βόσπορου, το απόγευμα της Κυριακής, 4 Αυγούστου 2024.

Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και η Αντιπρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ευγεν. κ. Παρασκευή (Ρέα) Καλφάογλου, καλωσόρισαν με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ο οποίος και τους εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα. Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη στον ταραγμένο κόσμο μας, ιδιαιτέρως δε στη δοκιμαζόμενη και πάλι από συγκρούσεις Μ. Ανατολή. 

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου της Μ.τ.Χ.Ε. τον Εντιμολ. κ. Αhmet Ανδρέα Özgüneş, ο οποίος προσήλθε στην Ορθοδοξία προ 15 ετών. Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον τιμώμενο, εξήρε την αφοσίωσή του στις χριστιανικές αρχές και την υποδειγματική του ζωή ως μέλος αυτής της εκκλησιαστικής κοινότητος, και του εξέφρασε τις ευχαριστίες του και για την συνολική βοήθεια που προσέφερε προς την κοινότητα της Αττάλειας. Ο νέος Άρχων ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή και ευλογία προς το πρόσωπό του. 

Ακολούθως, στον αυλόγυρο του Ναού, παρουσία του Πατριάρχου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των 6ων Θεοτοκείων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κοινότητος, κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών διαφόρων καλλιτεχνών, από τους δύο διοργανωθέντες φωτογραφικούς διαγωνισμούς στη μνήμη του Νικολάου Μαγγίνα, και πραγματοποιήθηκε ομιλία της Ελλογιμ. κ. Αγγελικής Γιαννακίδου, ιδρύτριας και Προέδρου του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, με θέμα: “Πρόσφυγες εξ Ανατολών και μετανάστες της Δύσης”.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εμπνευστής των Θεοτοκείων Εντιμολ. Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ κ. Παντελεήμων Βίγκας, ενώ ο Πατριάρχης απένειμε, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, τιμητική πλακέτα προς τον Εντιμ. κ. Serdal Koç, επιχειρηματία και μέλος της κοινότητας των Συροϊακωβιτών, για την ευγενική δωρεά του για την επιδιόρθωση του Κωδωνοστασίου του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης. 

Τον πρωί της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος. Στο τέλος, ο Παναγιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους πιστούς, καλωσορίζοντας ιδιαιτέρως όμιλο προσκυνητών από την Κύπρο υπό τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ηρακλείδιο Ξιούρο, εκ της Ι. Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, και ακολούθως διένειμε προς όλους το αντίδωρο.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ