Free Porn
xbporn
25.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ρωσόφωνη Κοινότητα του Αγίου Ανδρέα Γαλατά στην Κρήτη (Β’ Μέρος)

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Κοινότητα Αγίου Ανδρέα Γαλατά

Με την ευχή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας Βαρθολομαίου τού και Οικουμενικού Πατριάρχου, όμιλος προσκυνητών του Ιερού Βατοπαιδινού Μετοχιακού Ναού Αγίου Ανδρέου, υπό τους εφημερίους τους, πραγματοποίησαν και φέτος την ετήσια προσκυνηματική εκδρομή τους. Το φετινό προσκύνημα, 20 με 25 Μαΐου 2024, είχε προορισμό την φιλόξενο, ηρωοτόκο, αγιοτόκο και λεβεντογέννα Κρήτη.

Την Πέμπτη το πρωί (23/5) ο προσκυνηματικός όμιλος επισκέφθηκε την Ιστορική Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Στην Μεγάλη Παναγιά τους υποδέχθηκε ο πράος και ησύχιος Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος. Ομιλώντας με λόγια μεστά και θεολογικά για τη Μεγάλη Παναγιά και τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορική συνέχεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ιστορική Μητρόπολη Πέτρας.

Ακολούθως  συνέχισαν το ταξίδι τους για την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Στην Ιεράπετρα και στον παλαιό και ιστορικό μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου τους υποδέχθηκε ο γλυκύς Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος. Ομίλησε για την ιστορία του τόπου, προσκύνησαν ιερά λείψανα Αγίων και ακολούθησε τράπεζα προσφερομένη από τον Μητροπολίτη.

Αφού ευχαρίστησαν όλοι για την αβραμιαία φιλοξενία, επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο έγινε στάση στην οικία του ζεύγους Ιατρών Εμμανουήλ και Άννας Ραπτάκη. Εντός του αυλογύρου της  οικίας υπάρχει ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως. Ακολούθως όλοι απήλαυσαν την κρητική φιλοξενία με τον παραδοσιακό τρόπο του νησιού.

Την Παρασκευή ξεκίνησαν προς Ηράκλειο, προκειμένου να συναντήσουν τον ευγενή Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τους υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελλος π. Βαρθολομαίος και ο εφημέριος του ναού π. Κορνήλιος. Αφού ξεναγήθηκαν καταλλήλως, στην αίθουσα του Θρόνου τους υποδέχθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ομίλησε καταλλήλως για την περίσταση, ανέφερε τους δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι είναι μέλος της Συνόδου αυτήν την περίοδο και επισκέπτεται τακτικά την Κωνσταντινούπολη, όπως έκανε από πολύ παλιά μιας και έλκει την καταγωγή του από την Μικρά Ασία.

Ευχάριστη έκπληξη και συγκίνηση δοκίμασαν άπαντες, όταν άνοιξε την πόρτα του δωματίου του κλινήρη πρώην Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και δόθηκε η δυνατότητα να πάρουν όλοι ευχή από έναν ζωντανό μαρτυρικό ιεράρχη με οσιακή βιοτή. Τέσσερα χρόνια επί κλίνης οδύνης χωρίς γογγυσμό, μόνο με το χαμόγελο. Ακολούθησε ξενάγηση στον Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων Αγίας Αικατερίνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Κνωσσό.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην τόσο γνωστή για τα θαύματα Μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης, όπου τους υποδέχθηκε ο λόγιος Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος με την ιστορική του γνώση, ανέλυσε την ιστορία των λαών που ξεκίνησαν την εν Χριστώ πορεία τους από  την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.

Η ημέρα έληξε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, όπου ο δυναμικός Ηγούμενος π. Διονύσιος, ξενάγησε τους προσκυνητές στους χώρους της μονής, ασπάσθηκαν τα ιερά λείψανα και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου, απήλαυσαν της μοναστηριακής φιλοξενίας και πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Το Σάββατο, ξεναγήθηκαν στο φιλόξενο Επισκοπείο του, αβραμιαίως φιλοξενήσαντος αυτούς όλες τις ημέρες, Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης κ. Προδρόμου.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους, προσκύνησαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Τίτου και ανεχώρησαν συγκινημένοι προς την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου. Ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας Ειρηναίος τους υποδέχτηκε στο Καθολικό της Μονής και ο π. Πορφύριος έκανε την ξενάγηση, παρέθεσαν δε και ιερά λείψανα προς προσκύνηση και ενδυνάμωση των πιστών. Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, ευχαριστία προς τον Θεόν και ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο για να επιστρέψουν εις τα ίδια.

Από την θέση αυτή ευχαριστούμε το Ελληνικό Προξενείο Κωνσταντινουπόλεως και το τμήμα Θεωρήσεων και ιδιαιτέρως τον Εντιμότατο Πρόξενο κ. Γεωργάκη Θεόφιλο για την αρωγή του ώστε, απροσκόπτως, να πραγματοποιηθεί και φέτος η προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας.

Επίσης όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.

Το Α’ Μέρος του προσκυνήματος δείτε ΕΔΩ.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ