Free Porn
xbporn
32.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Συλλείτουργο Λεμεσού Αθανασίου και Βολοκολάμσκ Αντωνίου στην Κύπρο

Διείσδυση της Εκκλησίας Ρωσίας στην Κύπρο υπό το πρόσχημα των ποιμαντικών αναγκών  των ρωσόφωνων

Του Αριστείδη Βικέτου

Με τον στενότερο συνεργάτη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, συλλειτούργησε σήμερα (19.5.2024), Κυριακή των Μυροφόρων, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.  

Το συλλείτουργο έγινε με την ευκαιρία των εγκαινίων του μεγάλου διαστάσεων Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται στην περιοχή Καλόγεροι Λεμεσού. Της Ακολουθίας των εγκαινίων προέστη ο κ. Αντώνιος ως “ιδιοκτήτης”, όπως λέχθηκε, του Ναού και της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Συλλειτουργός ήταν και ο φιλορώσος  Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο. 

Ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος είναι από τον Ιούνιο του 2022 πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) και μόνιμο μέλος της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας. Διαδέχθηκε τον κ. Ιλαρίωνα, ο οποίος ήταν στην θέση αυτή από το 2009.

Ο κ. Αντώνιος (κατά κόσμον Αντόν Γιούριεβιτς Σεβριούκ) γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1984 στο Τβερ) ακολουθεί τις ίδιες σκληρές θέσεις με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «στυγερότατος» για την συμπόρευση του με τον Πούτιν στο θέμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εξάλλου, η Εκκλησία Ρωσίας έχει διακόψει την κοινωνία της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος για το θέμα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU).

Ανακοίνωση Πατριαρχείου Μόσχας

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ αναφέρει: “Στις 18 Μαΐου 2024, με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, έφθασε στην Κύπρο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Τον Μητροπολίτη Αντώνιο συνοδεύουν ο Πρωθιερέας Igor Yakimchuk, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο Γραμματέας του Προέδρου του ΤΕΕΣ π. Nikolay Vasin.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, την αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας υποδέχθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στη Λεμεσό, πρωθιερέας Pavel Povalyaev.

Στη Λάρνακα, ο Μητροπολίτης Αντώνιος και η συνοδεία του προσκύνησαν τα λείψανα του Δικαίου Λαζάρου του Τεσσάρων Ημερών, Επισκόπου Κιτίου, που αναπαύεται στον ομώνυμο ναό.

Στη συνέχεια οι προσκυνητές από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετέβησαν στην ιερά μονή Τιμίου Σταυρού Σταυροβουνίου, όπου φυλάσσεται ο αρχαίος σταυρός από κυπαρίσσι σε ασημένια επένδυση, που εμπεριέχει απότμημα του Τιμίου Ξύλου.

Την ίδια ημέρα ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος με τη συνοδεία του παρακολούθησε τον εσπερινό και τον όρθρο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, την παραμονή των εγκαινίων του, που προγραμματίσθηκε για τις 19 Μαΐου, την Κυριακή των Μυροφόρων”.

Το γεγονός του σημερινού συλλείτουργου και των εγκαινίων δεν είχε ανακοινωθεί, όπως γίνεται πάντα, τις προηγούμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Λεμεσού. Η τελευταία καταγραφή με φωτογραφικό υλικό έχει σημερινή (19.5.2024) ημερομηνία και αναφέρει: «Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος προεξήρχε και της πανηγυρικής ιεράς αγρυπνίας στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα Χαράκη με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 25 χρόνων από την ημέρα των εγκαινίων του ναού. Κατά τη διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας ετίθετο προς προσκύνηση τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών». Αλλά και μέχρι τις 17:00 δεν υπήρχε οποιαδήποτε καταχώρηση.

Επίσης, δεν είναι γνωστόν, αν ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ενημέρωσε για τα εγκαίνια και το συλλείτουργο με τον Βολοκολάμσκ Αντώνιο τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές μαζί με τους Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτο και Κύκκου Νικηφόρο. Στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται ότι συζητήθηκε η έκδοση ενιαίου Τυπικού της Εκκλησίας Κύπρου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι έλεγαν ότι εγείρεται μείζον θέμα με την στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού“ο οποίος έρχεται αρωγός στην διείσδυση της Εκκλησίας Ρωσίας στην Κύπρο υπό το πρόσχημα των ποιμαντικών αναγκών  των ρωσόφωνων”. 

Ο ρωσικός Ορθόδοξος Ναός το Αγίου Νικολάου χτίστηκε σε έκταση περίπου οκτώ οικοπέδων, τα οποία η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δώρισε στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Η κατάθεση του θεμελίου λίθου έγινε από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο το 2012. Η τελετή έγινε στην παρουσία του μακαριστού σήμερα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και άλλων Ιεραρχών των Εκκλησιών Κύπρου και Ρωσίας.

Ο Ναός χτίστηκε με την παραδοσιακή ρωσική τεχνοτροπία για να εξυπηρετεί τις ποιμαντικές ανάγκες των ρωσόφωνων της Λεμεσού. Έχει  χρυσό τρούλο, ύψους 30 μέτρων. Στον περιβάλλοντα χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη και υπάρχουν αίθουσες για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 τελέστηκε ο αγιασμός των σταυρών και η εγκατάσταση των τρούλων του υπό κατασκευή τότε Ναού. Προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Στον χαιρετιστήριο λόγο του ο εφημέριος, πρωθιερέας Παύλος Ποβαλιάγεφ εξέφρασε εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου «την ευγνωμοσύνη για τη στοργική φροντίδα για το πολυπληθές ρωσόφωνο ποίμνιο, που διαμένει στη νήσο».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ