test
27.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Βουλγαρία για την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Μαίου 2024, πολυμελή Αντιπροσωπεία Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών προσκυνητών εκ της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, με επί κεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα στην έδρα της Μήτρος Εκκλησίας, τους Σεβ. Μητροπολίτες Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, Στάρας Ζαγοράς κ. Κυπριανό, και Δοροστόλου κ. Ιάκωβο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βελίκης κ. Σιώνιο, Ηγούμενο των Ι. Μονών Τρωϊάν και Μπάτσκοβο, και Σμολιάν κ. Βησσαρίωνα, Βοηθό παρά τω Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως, τους κληρικούς, καθώς και τους Εντιμ. κυρίους Radomir Cholakov, Βουλευτή του πολιτικού κόμματος GERB, Zdravko Dimitrov, πρώην δήμαρχο της Φιλιππούπολης (Plovdiv) και Boris Kalibacev, επιχειρηματία, και ομάδα Ιεροψαλτών.

“Προσευχόμεθα για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχου Νεοφύτου”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε προεξάρχει, τον περασμένο Μάρτιο, της εξοδίου Ακολουθίας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, και συνέχισε: “Mόλις χθες πήρα ένα ευγενικό γράμμα από τον αδελφό Τοποτηρητή Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγόριο, ο οποίος εκ μέρους όλης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, με προσκαλεί να είμαι παρών στην εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να προσκαλείτε αυτοπροσώπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε μία ιστορική στιγμή της ζωής της Εκκλησίας σας.”

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, στις 30 Ιουνίου, που έχει οριστεί να γίνει η εκλογή, ο ίδιος έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Άρτης. “Θα προσπαθήσω να αλλάξω το πρόγραμμα, γιατί θεωρώ πολύ σπουδαία και ευλογημένη αυτήν την πρόσκληση και είναι ανάλογη η επιθυμία μου να ανταποκριθώ. Ελπίζω ο αδελφός Μητροπολίτης της Άρτας, στην οποία επρόκειτο να λειτουργήσω εκείνη την ημέρα, να δείξει κατανόηση και να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι, “ζούμε σε μία δύσκολη εποχή κατά την οποία η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι περισσότερον από απαραίτητος και για τη μαρτυρία αυτή χρειαζόμαστε ενότητα και αγάπη, για να είμαστε αξιόπιστοι. Από αυτής της απόψεως, επαναλαμβάνω, ότι η επίσκεψή σας, η συνάντησις όλων μας, στη Μητέρα Εκκλησία είναι ιστορική, είναι πολύ σημαντική.”

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χαράλαμπο Nichev, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως, ενώ, απευθυνόμενος προς τους λαϊκούς προσκυνητές από τη Βουλγαρία, τους ζήτησε να μεταφέρουν στις οικογένειές τους τις ευχές και την στοργή της Μητρός Εκκλησίας.

“Δεν ξεχνούμε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία είναι η πρωτότοκος θυγατέρα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Γι’ αυτό, έστω και αν μεσολάβησαν δυσάρεστες στιγμές στη ζωή των Εκκλησιών μας εις το παρελθόν, η σχέσις Μητέρας και πρωτότοκης θυγατέρας είναι πάντοτε σχέσις ιερά και ακατάλυτος”, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των Ιεραρχών και των υπολοίπων μελών της Βουλγαρικής Αντιπροσωπείας, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά τους για την επίσκεψή τους στη Μητέρα τους Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για τη δυνατότητα να λειτουργήσουν νωρίτερα, το πρωί, στον Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βουλγαροφώνου Κοινότητος, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναριού. “Ήταν μία στιγμή μεγάλης πνευματικής σημασίας, δείγμα των καλών σχέσεων και αγάπης μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών”, είπε ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

Κατά τη συνάντηση του Παναγιωτάτου με τη Βουλγαρική Αντιπροσωπεία, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, παρέστησαν οι Σεβ. Συνοδικοί Αρχιερείς, καθώς και τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που επισκέπτεται το Φανάρι, με επί κεφαλής της τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο.

Το βράδυ όλοι παρεκάθησαν σε κοινή τράπεζα στο ξενοδοχείο Çırağan, στις όχθες του Βοσπόρου, μέσα σε εγκάρδια αδελφική ατμόσφαιρα, όπου αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ