18.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τέλος εποχής για τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας στην Εσθονία

Φως Φαναρίου

Η Διεύθυνση Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής της Δημοκρατίας της Εσθονίας ειδοποίησε επισήμως στις 5 Φεβρουαρίου 2024 τον μητροπολίτη Ευγένιο του Πατριαρχείου Μόσχας ότι δεν εγκρίθηκε η ανανέωση της προσωρινής άδειας παραμονής του.

Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης επέδωσαν στον μητροπολίτη Ευγένιο ειδοποιητήριο και απόφαση για την άρνηση της ανανεώσεως της άδειας παραμονής στην έδρα της εκκλησιαστικής επαρχίας στη διεύθυνση οδός Πικ 64/1-4.

Ως εκ τούτου, στις 6 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Ευγένιος εγκατέλειψε τα όρια της Εσθονίας.

“Η Εσθονία αποφάσισε να αρνηθεί την ανανέωση της άδειας παραμονής του Μητροπολίτη Ευγένιου ή Βαλερίου Ρεσέτνικοφ επειδή οι δημόσιες πράξεις και δηλώσεις του υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο και δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις”, δήλωσε ο Ίντρεκ Αρού, επικεφαλής του γραφείου του βόρειου τομέα της Επιτροπής Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με τον Ρεσέτνικοφ για να του εξηγήσουν ότι πρέπει να σταματήσει να δικαιώνει το καθεστώς του Κρεμλίνου και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στις δηλώσεις του. Όμως, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο Ρεσέτνικοφ δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του, η οποία κρίνεται ασύμβατη με τις αξίες και το νομικό περιβάλλον της Εσθονίας. Γι’ αυτό οι ενέργειες του Ρεσέτνικοφ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε η Επιτροπή Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας διαπιστώνει, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει σταθερά δικαιώσει και υποστηρίξει την αιματηρή επίθεση του καθεστώτος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Οι ενέργειες τόσο του πατριάρχη της Μόσχας όσο και του μητροπολίτη Ευγένιου βοήθησαν την πολιτική των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην Εσθονία”, δhλώνουν οι αρχές, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Εσθονικό Κοινοβούλιο κήρυξε τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ