18.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μέγας Εσπερινός, Οικουμενική Προσευχή και κοπή Αγιοβασιλόπιτας στο Μέγα Ρεύμα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου 2024, τελέστηκε στον περίλαμπρο Ιερό Ναό μας ο Μέγας Εσπερινός του Σαββάτου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητός μας. Τον Δεσπότη μας πλαισίωσαν ο Ιερέας της Κοινότητός μας, καθώς επίσης και οι Ιερείς των γειτονικών Κοινοτήτων Παλαιού Μπάνιου, Μεσαχώρου και Μπεμπεκίου.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ενορίτες μας, καθώς επίσης και πάρα πολλοί προσκυνητές από διάφορα μέρη της Πόλης και του εξωτερικού.

Μετά τον Εσπερινό, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της «Εβδομάδος Προσευχών για την Χριστιανική Ενότητα», με την τιμητική παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Ικονίου κ. Θεολήπτου, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Χαλδαίων Ρωμαιοκαθολικών κ. Sabri Anar, του Θεοφιλ. Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου κ. Massimiliano Palinuro και θρησκευτικών λειτουργών – εκπροσώπων των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων στην Πόλη.

Τόσο οι προσευχές, όσο και αναγνώσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, αποδόθηκαν κατά τρόπο εξαιρετικό, στα ελληνικά, λατινικά, τουρκικά, αραμαϊκά, σλαβωνικά και αγγλικά, από τη χορωδία μας, υπό την διεύθυνση του Μεγάλου Κατηχητού κ. Χρυσάνθου Δημητριάδη.

Μετά την εισαγωγική προσευχή, μίλησε ο Δεσπότης μας, ο οποίος αρχικά καλωσόρισε τόσο τους επισήμους εκπροσώπους των Χριστιανικών Κοινοτήτων στην Πόλη, όσο και το πολυπληθές εκκλησίασμα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα της ενότητος εν Χριστώ όλων όσοι είναι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, έχοντας ως κύριο μέλημά τους την διατήρηση της πίστεως των Αγίων Αποστόλων.

Κατόπιν, όλοι μαζί, ως μία μεγάλη πολυεθνική Χριστιανική Οικογένεια, ενώσαμε τις προσευχές μας, παρακαλώντας τον Κύριο να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και να μας ανοίξει τον δρόμο, που οδηγεί στην ενότητα της πίστεως, επιζητώντας την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθως, μεταβήκαμε στην παρακειμένη Κοινοτική Αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ευλογίας και κοπής της Αγιοβασιλόπιττας, από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο μας, τον οποίον πλαισίωσε ο Ιερός Κλήρος. Το χρυσό φλουρί έλαχε στο κομμάτι της φιλοξενουμένης μας δίδος Αφροδίτης Φαλιέρου, η οποία μεταβαίνει προσεχώς, για σπουδές, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των ανωτέρω, μέλη των Εφοροεπιτροπών γειτονικών Κοινοτήτων και πολύς κόσμος, ο οποίος προσήλθε, παρά τον έντονα χειμωνιάτικο καιρό.

Ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη με εγκαρδιότητα και ευχαρίστησε θερμότατα τόσο την Εφοροεπιτροπή μας, όσο και την Φιλόπτωχο Αδελφότητά μας. Τα δύο αυτά Σώματα, υπό την προεδρία της κας Ντόρας Διακρούση και της κας Λωξάνδρας Μαΐς, αντιστοίχως, εργάζονται ακούραστα και αποδοτικά, προσφέροντας τον καλύτερό τους εαυτό, για την ολοπρόθυμη εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών των ενοριτών μας.

Ακολούθησε, μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, πλούσια δεξίωση και ανταλλαγή ευχών, για το νέο έτος, καθώς επίσης και διανομή του ημερολογίου της Κοινότητός μας, σε όσους δεν το είχαν παραλάβει.

Η Κοινότητά μας εύχεται από καρδιάς σε όλη την οικουμένη και στους απανταχού Μεγαρευμιώτες -για τους οποίους κόψαμε και φέτος ένα κομμάτι από την Αγιοβασιλόπιττά μας- χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ