19.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μεγάλη εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”

ΜΕ «ΤΟ ΦΥΛΑΧΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ  ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ» ΑΝΟΙΞΕ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Στην κατάμεστη αίθουσα  grandballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία  με Ρεθεμνιώτες και φίλους του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», άνοιξε η αυλαία της νέας χρονιάς, ξεκινώντας από την αφιέρωση στην επέτειο των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Βλατάδων Νεομαρτύρων (1824-2024), Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ & Νικολάου.

Ως γνωστόν  οι Άγιοι Νεομάρτυρες είναι  προστάτες και έφοροι του συλλόγου εκ του καταστατικού  του και γι’ αυτό η σημαία του συλλόγου  φέρει επάνω από ιδρύσεως του (1930) τους Αγίους, πολύ δε μεγαλύτερο  χρέος υπάρχει αφού ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης, Άρχων Νομοφύλαξ της ΜτΧΕ, φέρει το ίδιο επώνυμο και είναι συγγενής των Νεομαρτύρων.

Η εκδήλωση άρχισε με την έλευση της εικόνας των Αγίων Νεομαρτύρων, όπου παλικάρια ενδεδυμένα την κρητική φορεσιά την κρατούσαν συνοδευόμενα από 20μελή ομάδα νέων ψάλλοντας τα κρητικά κάλαντα.

Την πίττα του Αγ. Βασιλείου ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου, συνεπικουρούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Θεσπιών κ. Παύλο, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κου Ιερωνύμου, τον Σεβ. Μητρ. Ανέων κ. Μακάριο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), τον Παν/το Αρχ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, τον Παν/το Αρχ. π. Θεολόγο Παπαλεβυζάκη, εκ της Ι. Μονής Αρκαδίου.

Ο πρόεδρος κ Γ.  Βλατάκης κάλεσε τον Άγιο Ρεθύμνης και τον Άγιο Θεσπιών να ευλογήσουν «Τα ΦΥΛΑΧΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ» τα οποία, κατόπιν αιτήματος  του συλλόγου, φιλοτεχνήθηκαν από τον χρυσοχόο κ.  Μάκη Μιχαλά, το γένος Μουρτζανού, και συνίσταται από μικρό κρεμαστό  κόσμημα – ως φυλαχτό σε σχήμα Σταυρού, όπου απεικονίζονται ανάγλυφα οι Άγιοι Νεομάρτυρες με τα ονόματα τους, ενώ στην άλλη όψη αναγράφεται 200ετηρίς των Αγίων Τεσσάρων Βλατάδων Νεομαρτύρων (1824-2024).    

Το εν λόγω κόσμημα – φυλαχτήριο αποτελεί ένα ιερό κειμήλιο το οποίο θα φορεθεί και από άνδρες και από γυναίκες, είναι σε μικρή διάσταση από κράμα αρζαντό με μπορντώ κορδόνι, είναι τοποθετημένο σε βελούδινο κόκκινο πουγκί, φέρει δε χρυσοτυπία το σήμα του συλλόγου, ενώ συνοδεύεται από μικρό ειλητάριο με το απολυτίκιο και το συναξάρι των Αγίων, το οποίο θα διατίθεται έναντι μικρού αντιτίμου.

Η εκδήλωση  των εν Αττική Ρεθυμνίων  είναι πάνω απ’ όλα μια μεγαλοπρεπής φιλανθρωπική εκδήλωση, αφού όλα τα έσοδα από την διάθεση του φετινού «Φυλακτηρίου των Αγίων» ενόψει των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο τους, θα αναλωθούν  στις ανθρωπιστικές δράσεις, όπως αγορά απινιδωτή για το Ρέθυμνο.

Το πρώτο από αυτά προσφέρθηκε από τον πρόεδρο κ. Βλατάκη στον Άγιο Ρεθύμνης κ. Πρόδρομο, αλλά και στον  Άγιο Θεσπιών κ. Παύλο, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσφερθεί και στον  Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και στον Αρχιεπ. Αθηνών.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι απόδημοι βρίσκονται σε αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας  για την έλευση των ιερών καρών των Αγίων στην Αθήνα, ύστερα από αίτημα του προέδρου προς τον Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Πρόδρομο και την δοθείσα ευλογία Του, όπου εξ αυτού του λόγου  ο Μακαριώτατος Αρχιεπ. Αθηνών κ. Ιερώνυμος απέστειλε ως εκπρόσωπο του τον Θεοφ. Επίσκοπο Θεσπιών κ. Παύλο, σε ένδειξη ευλογίας και αποδοχής του αιτήματος μας.

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων προετοιμάζει  φέτος σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή των Αγίων Νεομαρτύρων, όπως ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους Νεομάρτυρες, έκθεση αγιογραφίας, το πρώτο συναπάντημα της οικογένειας ΒΛΑΤΑΔΩΝ στο Ρέθυμνο, οργάνωση υποδοχής των τιμίων καρών στην Αθήνα με τη συμμετοχή των κρητικών σωματείων κ.ά.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν  πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως, για την πορεία του στα γράμματα και την  επιστήμη, ο διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ  Ιωάννης Γρυντάκης, για δε  τον τομέα του τουρισμού και της διάδοσης του κρητικού τρόπου ζωής διεθνώς ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης  – Grecotel, ενώ  έκπληξη αποτέλεσε η τιμή, ως πρόσωπο της χρονιάς  στον  Ακαδημαϊκό  κ.  Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Άρχοντα Ρεφενδάριο της ΜτΧΕ, σύζυγο της Ρεθύμνιας καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίας Κωνσταντουδάκη.

Ο λαογραφικός  χορευτικός σύλλογος  ΚΡΗΤΕΣ του Γιώργου Πετράκη έδωσε για μια ακόμη φορά ρεσιτάλ κρητικής αυθεντικής χορευτικής ικανότητας, ενώ συντρόφια κράτησε κουαρτέτο σαξοφώνων.

Περισσότεροι από τριακόσιοι προσκεκλημένοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, φθάνοντας ακόμη και από το Ρέθυμνο, όπου φέτος σημείωσε ρεκόρ η προσέλευση τους.

Ανάμεσα στους επιφανείς παρευρισκόμενους ήσαν: ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος, ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητρ. Ανέων κ. Μακάριος (Οικουμ. Πατριαρ.), ο Θεοφιλ. Επίσκοπος  Θεσπιών κ. Παύλος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κου Ιερωνύμου, ο  Παν/το Αρχ. Θεολόγος  Αλεξανδράκης Ιεροκήρυξ Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Παν/τος  Αρχ. π. Θεολόγος  Παπαλεβυζάκης εκ της Ι. Μονής Αρκαδίου, ο Κωστής Χατζιδακης, Υπουργός Οικονομικών, η Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, με τον συζ. της κ. Μίνωα Μάτσα, ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στον οποίο έτυχε το φλουρί, ο Οδυσσέας Ζώρας, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, με την σύζυγο του Ζένια Σαριδάκη ιατρό – ογκολόγο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Ναύαρχος & Βουλευτής Σύριζα με τη συζ. του Δέσποινα Μαγγελάκη, η κ. ‘Ελενα Κουντουρά ευρωβουλευτής Σύριζα, η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, αναπλ. περιφερ. Αττικής, ο Μάνος Τσάκωνας, αντιδήμαρχος, εκπροσωπών το Δήμο Ρεθύμνου, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, η κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» του δήμου Ρεθύμνου, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης Ακαδημαϊκός, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης Ακαδημαϊκός, ο Νίκος Σταμπολίδης  διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, η κα Αμαλία Βαρδινογιάννη, η Μαρίνα Δασκαλαντωνάκη, η Ελένη Ι. Κεφαλογιάννη κ.α.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ