15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Εσθονία υποχρεώνει τον επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας να εγκαταλείψει τη χώρα 

Η Εσθονία αποφάσισε να μην παρατείνει την άδεια παραμονής του Μητροπολίτη Ευγένιου της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα έως τις 6 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι οι δραστηριότητες του Ευγένιου συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

“Η Εσθονία αποφάσισε να αρνηθεί την ανανέωση της άδειας παραμονής του Μητροπολίτη Ευγένιου ή Βαλερίου Ρεσέτνικοφ επειδή οι δημόσιες πράξεις και δηλώσεις του υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο και δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις”, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Ίντρεκ Αρού, επικεφαλής του γραφείου του βόρειου τομέα της Επιτροπής Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με τον Ρεσέτνικοφ για να του εξηγήσουν ότι πρέπει να σταματήσει να δικαιώνει το καθεστώς του Κρεμλίνου και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στις δηλώσεις του. Όμως, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο Ρεσέτνικοφ δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του, η οποία κρίνεται ασύμβατη με τις αξίες και το νομικό περιβάλλον της Εσθονίας. Γι’ αυτό οι ενέργειες του Ρεσέτνικοφ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε η Επιτροπή Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Η άδεια παραμονής του Ρεσέτνικοφ, την οποία η Επιτροπή Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής αρνήθηκε πρόσφατα να ανανεώσει, λήγει στις 6 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία δήλωσε ότι κατά την επεξεργασία του αιτήματος του Ρεσέτνικοφ εξέτασε τις δραστηριότητές του ως εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Εσθονία, τις δημόσιες δηλώσεις του και τις επιρροές του στην εσωτερική ασφάλεια. Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας παρείχε επίσης τη συμβολή της.

“Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας διαπιστώνει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει σταθερά δικαιώσει και υποστηρίξει την αιματηρή επίθεση του καθεστώτος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Οι ενέργειες τόσο του πατριάρχη της Μόσχας όσο και του μητροπολίτη Ευγένιου βοήθησαν την πολιτική των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην Εσθονία”, δήλωσε ο Αρού, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Εσθονικό Κοινοβούλιο κήρυξε τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Ο Ρεσέτνικοφ είχε άδεια παραμονής ορισμένου χρόνου στην Εσθονία για τέσσερα χρόνια. Η τελευταία φορά που ανανεώθηκε η βραχυπρόθεσμη άδειά του ήταν πριν από δύο χρόνια, αμέσως πριν από την έναρξη της πλήρους επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ιντρέκ Αρού πρόσθεσε ότι η απόφαση να μην ανανεωθεί η άδεια παραμονής του Ρεσέτνικοφ αφορά μόνο τη συμπεριφορά του και δεν έχει καμία σχέση με την Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας ή τους πιστούς της.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ