Ορκίστηκαν το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, οι Αντιπρόεδροι, ο Γραμματεύς, ο Ταμίας και τα μέλη του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως προέκυψαν μετά τις εκλογές για την ανάδειξή τους, κατά τις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως.
Επρόκειτο για μια συγκινητική στιγμή, καθώς μετά από δέκα χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και πολλά από τα μέλη εξελέγησαν για πρώτη θητεία. Χαρακτηριστικό της ανανεώσεως είναι ότι στο σχήμα του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες για πρώτη φορά.
Μετά την ορκωμοσία, ο Σεβασμιώτατος, με την ιδιότητα του Προέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, καλωσόρισε τα νέα μέλη και ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη και τον φωτισμό του Θεού, ούτως ώστε να φανούν αντάξια της αποστολής τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Για δύο λόγους η εκλογή και η θητεία σας στο Αρχιεπισκοπικό μας Συμβούλιο, αυτή τη χρονική στιγμή, είναι σημαντική και ιστορική. Πρώτον, διότι καλείστε εσείς να σφραγίσετε την παρελθούσα και πρώτη εκατονταετία της Αρχιεπισκοπής μας. Αυτό, βεβαίως, είναι το εύκολο. Εύκολο είναι να κλείσεις μια πόρτα. Το δύσκολο όμως, και αυτό που επιβαρύνει και ελέγχει την δική σας διακονία, είναι το άνοιγμα μια καινούργιας πόρτας. Να ανοίξουμε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής μας για να εισέλθουν όλοι οι άνθρωποι. Μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, εγγράμματοι και αγράμματοι, άσημοι και σημαντικοί. Παράλληλα, να ανοίξουμε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής μας για να εξέλθουμε κι εμείς από το βόλεμά μας και το χουζούρι μας, από την εσωστρέφειά μας και την ασφάλεια που μας παρέχει η επανάπαυση, και να προσεγγίσουμε τον κόσμο. Κλείνουμε λοιπόν την πρώτη εκατονταετία και καλούμεθα να αρχίσουμε τη συγγραφή της ιστορίας της δεύτερης. Έχουμε ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Δεύτερον, η θητεία σας είναι σημαντική διότι εμείς θα πρέπει να προετοιμάσουμε την Αποστολική Επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σάς παρακαλώ και σάς προτρέπω να ανασκουμπωθείτε και να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι καλύτερο για να υποδεχθούμε τον Πρώτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να εορτάσουμε από κοινού τα μεγάλα ιστορικά και εθνικά γεγονότα της Αρχιεπισκοπής μας».
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και ετέθησαν προτάσεις σχετικά με τους επετειακούς εορτασμούς. Αποφασίστηκε ομοφώνως να κοπούν επετειακά νομίσματα, τα οποία θα απεικονίζουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο (1924) και τον πρώτο Ποιμενάρχη της Αυστραλίας, Μητροπολίτη Χριστοφόρο (1924), καθώς και τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (2024) και τον σημερινό Ποιμενάρχη της Αυστραλίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (2024).
Παράλληλα, θα δοθεί σχετικό αναμνηστικό σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε όλη την επικράτεια, ενώ θα φιλοτεχνηθεί και επετειακός πάπυρος με σχετικό κείμενο για την ανατολή της νέας εκατονταετίας, ο οποίος θα δοθεί εις ανάμνησιν των γεγονότων και της επισκέψεως του Παναγιωτάτου σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αυστραλίας.
Στο τέλος, αφού αντηλλάγησαν ευχές ανάμεσα στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και τον Αρχιεπίσκοπο, ορίστηκε η περίοδος μετά το Πάσχα για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα καταλήξει και στο τελικό πρόγραμμα της Επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην πέμπτη ήπειρο.