21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η εορτή των Εισοδίων με αγιορείτικη ευλογία στην Ι. Μονή της Παναγίας Πρέτσιστα

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι

Θαυμαστός ο Θεός στα έργα Του, ο Οποίος από την αρχή των αιώνων θέλησε να ανακαινίσει τη φύση μας και να ενώσει την εικόνα Του – τον Λόγο Του – με την πληγωμένη και μολυσμένη εικόνα μας. Αυτός θέλησε να ενώσει όλα τα ουράνια και τα γήινα, ώστε η Εκκλησία του Υιού Του να λάβει την πληρότητα της ζωής. Ο ευλογημένος καρπός του Ιωακείμ και της Άννας προσφέρεται σήμερον ως θεάρεστη θυσία στον Ναό του Θεού. Η Ουράνια Σκηνή περπατάει στα Άγια των Αγίων, η Μητέρα της Ζωής μπαίνει στο Ναό, ετοιμαζόμενη να γεννήσει τη Ζωή μας. Το απ΄ αιώνος απόκρυφον μυστήριο εκπληρώνεται σήμερον: ο προαιώνιος και υπερούσιος Λόγος, που θέλησε να μας ενώσει με τον εαυτό Του και να γίνει ίσος μαζί μας σε όλα, απλώνει το χέρι Του από τους ουρανούς και την εισάγει στο Ναό, Εκείνη η οποία ο πιο άξιος ναός Του θα γίνει και στα μητρικά της χέρια θα Τον δεχτεί και στον κόσμο ως Παιδίον θα Τον προσφέρει. Αυτός ανάμεσα σε όλες τις ανθρώπινες κόρες διαλέγει το πιο αγνό και το πιο ενάρετο Κορίτσι, που από τη γέννησή του φορέας της άμεμπτης ανθρώπινης φύσης έγινε. Είναι η Αειπάρθενος στην οποία σήμερα επαίνους προσφέρουμε και της οποίας τα Εισόδια στα Άγια των Αγίων εορτάζουμε∙ Αυτή την οποία από τον Θεό για τη σωτηρία και την ανανέωση του γένους μας ήταν προορισμένη.

Και πώς τώρα οι καρδιές μας να μην εξυμνούν την Άχραντο Παρθένο Μαρία, διαμέσου της οποίας τελέστηκαν αυτά τα άφατα μυστήρια για τη σωτηρία μας! Πώς τα στόματά μας να μη δοξολογούν Εκείνη η οποίοα ολόκληρο το ανθρώπινο γένος με τη Γέννησή Της ευλόγησε! Πώς τα πιο ευωδιαστά πνευματικά άνθη να μην τα προσφέρουμε σε Εκείνη που ανάμεσα σε όλο το ανθρώπινο γένος το πιο ευωδιαστό άνθος έγινε! Αυτή τη μητρική της παρηγοριά σε εμάς, τα μοναχικά της γεννήματα, συνεχώς ξεχύνει και τις ψυχές μας με άφθονη χάρη γεμίζει.

Φέτος, σε αυτή τη μεγαλοπρεπή εορτή της, η Παναγία μας έφερε ένα ευωδιαστό μοναχικό άνθος από το αγιορείτικο Περιβόλι της: τον σεπτό Γέροντα Αντύπα τον αγιορείτη, περίφημο πνευματικό, που αγαπάει ιδιαίτερα τους Αγίους, κήρυκα δυνατών, θεόπνευστων λόγων, που ανυψώνουν την ψυχή στα μέρη της Θείας σοφίας και ομορφιάς. Ο Γέροντας Αντύπας έφτασε στην Ιερά Μονή Πρέτσιστα μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, προσκεκλημένος από την μοναχική αδελφότητα με την γερόντισσα Χαριτίνη μοναχή και με την ευλογία του αγαπημένου Γέροντά μας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου. Την Κυριακή, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Γέροντας Αντύπας στον λαό που είχε προσέλθει στην Ιερά Μονή Πρέτσιστα πρόσφερε την αγάπη του, με μία υπέροχη νουθετική και κατανυκτική ομιλία για το σκοπό και την ουσία της ζωής μας στην γη.

Ως σφράγισμα της αγάπης και του σεβασμού του προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και Γέροντά μας κ. Παρθένιο, ο Αρχιμανδρίτης Αντύπας του έφερε ως δώρο τίμια λείψανα από δέκα Αγίους του Θεού: των Αγίων Μαρτύρων Σαμώνος, Γκουρίου και Αβίβ, του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Μάρτυρα Ιουστίνου του Φιλοσόφου, της Αγίας Παρασκευής (της Ρωμαίας), της Αγία Βαρβάρας, της Αγίας Ναταλίας, τη Αγίας Χριστίνας και του Αγίου Λαύρου.

Το βράδυ, στην ίδια τη εορτή, υποκινούμενος από την υιική του αγάπη προς τη Θεομήτορα, ο Γέροντας Αντύπας εόρτασε την Αιτία της χαράς μας με τον αγαπημένο Γέροντά μας, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αντανίας κ. Παρθένιο, με τη μοναχική μας οικογένεια, καθώς και με το πλήθος των πιστών ενωμένοι σε ένα πνεύμα και σε μια αγάπη στην κατανυκτική αγρυπνία στο περίφημο Μοναστήρι της κοντά στο Κίτσεβο. Η ίδια η αγρυπνία ήταν μια πραγματικά μυστική επίσκεψη της Βασίλισσας των Αγγέλων, η οποία με τη μητρική της αγάπη έμπαινε στον μυστικό ναό της καρδιάς του καθενός που την έχει ανοίξει για την πίστη. Και υπέροχος λογικός διάκοσμος όλης εκείνης της πνευματικής λαμπρότητας ήταν τα πανέμορφα λόγια για την Βασίλισσας Μητέρα των αγαπημένων της τέκνων, του Αγίου Αντανίας κ. Παρθενίου και του Πανοσιολογιώτατου Γέροντα κ. Αντύπα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ