17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η πεντηκοστή επέτειος της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ

05 Νοεμβρίου 2023

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με την παρουσία και χοροστασία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου γιόρτασε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, την πεντηκοστή επέτειο από την ενοποίηση και μετακόμιση της στη καινούργια της τοποθεσία, η κοινότητα του Αγίου Απ. Φιλίππου, στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάϊρ. Πρόκειται για την μοναδική κοινότητα στη Μητρόπολη Βοστώνης και σ’ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ήλθα για να σας αγκαλιάσω όλους σφιχτά και να σας ευχαριστήσω που γιορτάσατε χτες το βράδυ τα πενήντα χρόνια της ενορίας και δώσατε κατ’ αυτόν τον τρόπο μία υπόσχεση ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια να είναι κι αυτά ευλογημένα με πρόοδο από τον Πανάγαθο Θεό. Χτες το βράδυ τελείωσε η πρώτη περίοδος της κοινότητας, τα επόμενα πενήντα χρόνια αρχίζουν από σήμερα. Κι όπως κληρονομήσατε εσείς αυτή τη μεγάλη παρακαταθήκη της Ελληνικής Ορθοδοξίας, αυτή την ίδια παρακαταθήκη θα την μεταλαμπαδεύσετε στις νέες γενεές».

Ενορίτες του Αγίου Φιλίππου συμμετέχουν στο δείπνο για την πεντηκοστή επέτειο της κοινότητας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΏΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τόνισε πως «τα επόμενα χρόνια η μέριμνα σας θα πρέπει να είναι η διακονία της νεολαίας. Ο,τι κάνετε σαν κοινότητα πρέπει να το κάνετε για το καλό της νεολαίας σας, διότι η νεολαία είναι το μέλλον της Ορθοδοξίας όχι μόνοι εδώ στον Άγιο Φίλιππο, αλλά σε κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής μας».

Μιλώντας για την υμνολογία της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο οποίος ενθάρρυνε τους πιστούς να ψάλλουν, είπε πως «ο κάθε ύμνος είναι κι ένα κήρυγμα, ο κάθε ύμνος είναι κι ένας θησαυρός της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γι’ αυτό αυτόν τον θησαυρό να τον μεταλαμπαδεύσετε στις επερχόμενες γενεές».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου και τόνισε πως «και ανάμεσα μας σήμερα υπάρχουν πολλοί Λάζαροι τους οποίους εμείς αγνοούμε. Δεν εννοώ εκείνους οι οποίοι δεν θέλουν να εργασθούν, είναι τεμπέληδες, αλλά εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι όντως φτωχοί, δεν έχουν να βάλουν ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα τους».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα Νιου Χαμσάιρι Γεώργιος Ευθυμίου με την σύζυγό του Χριστίνα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σε άλλο σημείο ανέφερε, πως, «κάθε Κυριακή η Εκκλησία μας έχει ορίσει την ανάγνωση και μιας ευαγγελικής περικοπής για να μας διδάξει, να μας συνετίσει γι’ αυτό είναι απαραίτητο κάθε μέρα να διαβάζουμε το ευαγγέλιο έστω και για δέκα λεπτά και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή ανάγνωση της Καινής Διαθήκης θα γεμίσει την καρδιά σας με αγαλλίαση, με ελπίδα για το μέλλον σας, και το μέλλον της ευλογημένης αυτής κοινότητας».

Ακολούθησε δεξίωση και ελαφρύ γεύμα στην κοινοτική αίθουσα.

Εξ’ άλλου το βράδυ του Σαββάτου έγινε δείπνο με χοροεσπερίδα στο ξενοδοχείο Double Tree  στην Νάσουα, στο οποίο παρακάθισαν περί τα 250 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Ερνι Ανάστος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Νάσουα και την κοινότητα του Αγίου Φιλίππου. Ο κ. Ανάστος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «ο παππούς μου ήταν ιερεύς και ήταν από τους πρώτους εκατό ιερείς που χειροτονήθηκαν στην Αμερική και ο οποίος υπηρέτησε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού εδώ στην Νάσουσα πριν γίνει η ενοποίηση με την άλλη κοινότητα του Αγίου Νικολάου».

Ο γνωστός ομογενής τηλεπαρουσιαστής Ερνι Ανάστος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Νάσουα και την κοινότητα του Αγίου Φιλίππου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Είπε ακόμα ότι «ξεκίνησα την καριέρα μου από τον μικρό ραδιοφωνικό σταθμό της Νάσουα, τον WOTW, πήγα στη Νέα Υόρκη ως anchor και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ απόψε γιατί αγαπώ τη Νάσουα, αγαπώ το πνεύμα αυτής της κοινότητας κι όταν με καλούν να ομιλήσω, πάντοτε θυμάμαι τις ρίζες μου».  Ο κ. Ανάστος τόνισε πως «πάντοτε θυμάμαι την Ελληνική μου κληρονομιά διότι αισθάνομαι πολύ περήφανος γ’ αυτή> Αγαπώ την Εκκλησία και τον Χριστό, αλλά αγαπώ επίσης την κοινότητα στην οποία μεγάλωσα και έμαθα τόσα πολλά».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσινίνης, ο οποίος υπηρέτησε στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί δέκα επτά έτη, και τώρα προϊσταμενεύει στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Βοστώνης, και ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Ανκτιλ, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος στην πόλη New Rochelle της Νέας Υόρκης, ο οποίος γεννήθηκε στη Νάσουα και ήταν το πρώτο ιεροπαίδι στην ενοποιημένη κοινότητα του Αγίου Φιλίππου.

Ενορίτες αφοσιωμένοι στην προαγωγή της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου προσφέροντες πολύτιμες στηρίξεις και υπηρεσίες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.

Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Μέρος του εκκλησιάσματος στον ναό του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα Νιου Χαμσάϊρ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η πόλη της Νάσουα απέχει περί τα 45 μίλια από την Βοστώνη, έχει ανεπτυγμένη οικονομία λόγω των Μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας που διαθέτει. Επίσης, έχει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πολυκαταστημάτων στη Νέα Αγγλία το Pheasant Lane Mall.

Σημειώνεται ότι ο γράφων προσφέρει εθελοντικά τις ψαλτικές του υπηρεσίες στην κοινότητα τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ