16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Διάλεξη του π. Ιωάννη Χρυσαυγή στην Θεολογική Σχολή Αθηνών (Βίντεο)

Σταύρος Γιαγκάζογλου

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 υποδεχθήκαμε στο μεταπτυχιακό μας μάθημα «Θεολογία και Πολιτισμός» στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευθυντή του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη (Holy Cross Greek Orthodox School of Theology).

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Εκκλησία και κοινωνία σε διάλογο. Σχόλια στο κείμενο “Ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς: Τὸ κοινωνικό ἦθος τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας”», στην οποία αναφέρθηκε στις ενδιαφέρουσες θεολογικές και ποιμαντικές πτυχές, καθώς και στις προϋποθέσεις και διαδικασίες συγκρότησης του κειμένου αυτού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο εκφράζει με ρηξικέλευθο τρόπο τη θεολογική μαρτυρία, την ποιμαντική έγνοια και τον διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον σύγχρονο κόσμο. Το κείμενο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας πρόσληψης των αποφάσεων της Πανορθόδοξης Συνόδου της Κρήτης το 2016 αλλά και των ποιμαντικών προβλημάτων και ευρύτερα των κοινωνικών πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επισκοπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και εν γένει η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο. Με βάση το κείμενο αυτό ο π. Ιωάννης μίλησε με τόλμη και παρρησία και για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα οποία τραυματίζουν όχι μόνο την ενότητα αλλά και την κοινή μαρτυρία της.

Παραθέτουμε το βίντεο της διάλεξης και της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε με τη φροντίδα και την επιμέλεια της Απαρχής, την οποία και ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ