16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η δεύτερη μέρα των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου για τις σχέσεις Κωνσταντινούπολης και Μτσκέτα

Το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Συμποσίου «Κωνσταντινούπολη και Μτσκέτα – Εκκλησιαστικές και Πολιτιστικές Σχέσεις», οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το συμπόσιο άνοιξε με εισαγωγική ομιλία του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου ILIA JINJOLAVA, προϊσταμένου της Γεωργιανής Κοινότητας της Πόλης, που εδρεύει στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως.

Τους συνέδρους υποδέχθηκε με θερμούς λόγους ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.

Ερευνητές, ιστορικοί, θεολόγοι, φιλόλογοι, φιλόσοφοι, επιστήμονες τέχνης και ιεράρχες από 10 διαφορετικά πανεπιστήμια συμμετείχαν στο Διεθνές Συμπόσιο. Παρουσίασαν τη σχέση Κωνσταντινούπολης και Μτσκέτα ανά τους αιώνες και τη σημασία της συνεργασίας με διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Το συμπόσιο θα συμβάλει στις βυζαντινολογικές και Γεωργικές μελέτες και οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν σε μια δίγλωσση έκδοση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ