19.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κιέβου Επιφάνιος: Με το να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και την αλήθεια παραμένουμε ειρηνοποιοί

Όλοι γνωρίζουμε, και όχι μόνο από τα λόγια, ποιο είναι το αντίθετο της ειρήνης: Ο πόλεμος. Γνωρίζουμε, αισθανόμαστε και βιώνουμε συνεχώς όλες τις καταστροφικές συνέπειές του – όχι μόνο εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΙΡΗΝΗ είναι το πιο πολύτιμο, επιθυμητό, και απαραίτητο πράγμα για όλους μας σήμερα. Την επιδιώκουμε, την υπερασπιζόμαστε, την εκλιπαρούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την φέρουμε πιο κοντά.

Αυτό αναφέρει στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος. 

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ειρήνης στο διεθνές ημερολόγιο. Πριν από 40 και πλέον χρόνια, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κάθε χρόνο, οι διεθνείς οργανισμοί απευθύνουν έκκληση για την εγκατάλειψη της βίας και τον τερματισμό των πολέμων. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί. Διότι στο κέντρο της Ευρώπης, εδώ και πολύ καιρό διεξάγεται ένας πραγματικός ανθρωποκτόνος πόλεμος με στόχο να καταστραφεί ένας ολόκληρος λαός, ένα ξεχωριστό ουκρανικό έθνος.

Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση, όπως προσπαθούν να ισχυριστούν κάποιοι, ούτε για έναν εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο – πρόκειται για μια σκόπιμη, σχεδιασμένη καταστροφή του πληθυσμού ενός άλλου ανεξάρτητου κράτους από ένα κράτος-επιτιθέμενο, την αρπαγή εδαφών, περιουσιών, αξιών και ιστορίας άλλων ανθρώπων.

Αυτό το επιθετικό κράτος καταπατά θρασύτατα την ειρήνη και το δίκαιο, δεν σέβεται τους διεθνείς θεσμούς και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης άλλων λαών. Είναι ενάντια στην ειρήνη, και ως εκ τούτου όλος ο κόσμος πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Και όχι με την έκφραση μιας ακόμη «βαθιάς ανησυχίας», όχι με διπλωματικές ανίσχυρες φράσεις περί συμφιλίωσης με το κακό, αλλά με πράξεις που αποσκοπούν στο να σταματήσουν αποφασιστικά αυτό το κακό. Μήπως ο Χριστός προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τον διάβολο; Με το κακό δεν πρέπει να συμφιλιωθεί κανείς ή να διαπραγματευτεί με αυτό, αλλά πρέπει να το σταματήσει αποφασιστικά.

Η Ουκρανία, η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, δεν είχε ούτε μία «ημέρα ειρήνης» για περισσότερο από ενάμιση χρόνο χωρίς την απειλή επιθέσεων, πυροβολισμών ή βομβαρδισμών. Είναι αδύνατο να μετρήσει κανείς όλες τις απώλειες, τα θύματα και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά η Ρωσία από το 2014, όταν το κυρίαρχο κράτος μας υπέστη στρατιωτική εισβολή από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία είναι μια ειρηνική χώρα, ο λαός της οποίας πάντα σεβόταν και εκτιμούσε την ειρήνη, ποτέ δεν επεδίωξε ή προσπάθησε να καταλάβει ό,τι δεν του ανήκει, έχτισε πολιτισμένες ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και σεβάστηκε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του. Πάντα προσπαθούσαμε για ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία. Είμαστε ειρηνοφύλακες και υπερασπιστές τώρα, επειδή προστατεύουμε την ειρήνη στην πατρώα, θεόσταλτη πατρίδα μας.

Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ειρήνη – όχι για μια ψεύτικη ειρήνη στην αιχμαλωσία ή στο ψέμα, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε σε αληθινή ειρήνη, σε ελευθερία, αξιοπρέπεια και αλήθεια. Και μακάρι ο Κύριος να μας βοηθήσει σε αυτό!

© Πνευματικό Μέτωπο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ