24 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο νησί Hiiumaa και συναντήσεις στο Tallinn

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

H Α.Θ. Παναγιότης αναχώρησε αεροπορικώς, το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, από το αεροδρόμιο του Pärnu για τη νήσο Hiiumaa, που υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη Ταλλίνης. Προ της αναχωρήσεώς του από την Ι. Επισκοπή Pärnu και Saare, επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον Ι. Ναό των Θεοφανείων Sindi, όπου ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς.

Κατά την παραμονή του στην εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δασώδη νήσο, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο και τα μέλη της Συνοδείας του, επισκέφθηκε τους Ι. Ναούς στο Kuriste και στο Puski, του οποίου τέλεσε τα θυρανοίξια με την ευκαιρία της ανακαινίσεώς του, καθώς και το Κοινοτικό Σχολείο του Kopu, όπου παλαιότερα λειτουργούσε Ναός. Επίσης, στον Ι. Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός ότι άνθρωποι που πήγαν να σώσουν συνανθρώπους τους έχασαν τη ζωή τους, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του προς τις οικογένειές τους. Κατά την παραμονή του στη νήσο, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Hiiumaa, και με κληρικούς και μέλη της πολυπληθούς και δραστηρίου Ορθοδόξου Κοινότητος, ευλόγησε το επιτελούμενο έργο της τοπικής Εκκλησίας και προέτρεψε πατρικώς τους πιστούς να παραμείνουν ενωμένοι, να στηρίζουν τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο και την Αυτόνομο Εκκλησία της Εσθονίας.

Την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ο Πατριάρχης, αφού προσκύνησε στον Κοιμητηριακό Ι. Ναό Προφήτου Ηλιού στο Malvaste, αναχώρησε αεροπορικώς για το Tallinn, όπου, μετά την άφιξή του, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας κυρία Başak Türkoğlu, στην επίσημη Πρεσβευτική Κατοικία, με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Παπαδοπούλου και μελών της Πατριαρχικής Συνοδείας.

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος παλαιοτάτου Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Arakula, και ευλόγησε τα μέλη της κοινότητας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε στην έδρα του τον ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο Philippe Jourdain, και ακολούθως μετέβη στον Λουθηρανικό Καθεδρικό Ναό της πόλης (Dome Church), όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Προσευχή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Εσθονικού Συμβουλίου Εκκλησιών, κατά την οποία απηύθυνε ομιλία. Ακολούθησε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Λουθηρανό Αρχιεπίσκοπο Urmas Viilma και εκπροσώπους των λοιπών Χριστιανικών Εκκλησιών που συμμετέχουν σε αυτό.

Το βράδυ, ο Παναγιώτατος μετέβη στην έδρα της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, όπου προσκύνησε το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Πλάτωνος και επισκέφθηκε τα Γραφεία, όπου στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τη βιβλιοθήκη του Θεολογικού Ινστιτούτου της. Αμέσως, μετά παρακάθησε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ο οποίος, στην ομιλία του, με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την επίσκεψή του αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας προέστη των λατρευτικών και άλλων εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας. Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο, τους συνεργάτες του και τον πιστό λαό για το έργο που επιτελούν και επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Μήτηρ Εκκλησία θα παρακολουθεί και θα στηρίζει πάντοτε την Αυτόνομο Εκκλησία της Εσθονίας. Κατόπιν προτροπής του Παναγιωτάτου, σύντομη ομιλία πραγματοποίησε, εκ μέρους της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος διαζωγράφισε με τον λόγο του την πορεία και την πρόοδο της Εκκλησίας της Εσθονίας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και τη σημαντική προσφορά και διακονία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Στεφάνου προς τη σημερινή καρποφόρα πορεία της τοπικής Εκκλησίας.

Το πρωί της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, αναχώρησε αεροπορικώς, με ειδική πτήση, για τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Επισκοπές Tartu και Pärnu και Saare

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, το τριήμερο 15-17 Σεπτεμβρίου 2023, μετέβη σε περιοχές της Μητροπόλεως Ταλλίνης, καθώς και στις Επισκοπές Tartu και Pärnu και Saare.

Το πρωί της Παρασκευής, 15 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτατος αφίχθη, με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας και την τιμία Συνοδεία του, στην πόλη Tartu, όπου χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Tartu κ. Ηλίας υποδέχθηκε με εγκάρδιους λόγους σεβασμού και υιικής αγάπης, στην ελληνική γλώσσα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος, στην αντιφώνησή του, τον συνεχάρη για το σημαντικό έργο του και για την αφοσίωση του στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του, και εξέφρασε την αδιάλειπτη στήριξη της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς την Εκκλησία της Εσθονίας. 

Προ της ενάρξεως της Δοξολογίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε τα ιερά σκηνώματα των Αγίων ιερομαρτύρων Πρεσβυτέρων Νικολάου και Μιχαήλ, οι οποίοι μαρτύρησαν, το 1919, μαζί με τον Άγιο Ιερομάρτυρα Επίσκοπο Πλάτωνα. 

Λίγο αργότερα, θερμό καλωσόρισμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη επεφύλαξε ο Εντιμ. Δήμαρχος της πόλεως Tartu κ. Urmas Klaas, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο Παναγιώτατος. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Tartu, Ακαδημαϊκός Toomas Asser, παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου.

Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου του Tartu, παρουσία Καθηγητών και πλήθους φοιτητών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξεφώνησε ομιλία σχετική με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας του Θεού. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του Τartu, μετέβη πεζή σε κεντρικό πάρκο της πόλεως, όπου φύτευσε ένα δένδρο σε ανάμνηση της επισκέψεώς του.

Το πρωί του Σαββάτου, 16 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης προεξήρχε υπαίθριας Θείας Λειτουργίας, στην περιοχή Värska Laululava, που υπάγεται στη Μητρόπολη Ταλλίνης, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου και των Αρχιερέων Σεβ. Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, Περιστερίου κ. Γρηγορίου, και των Θεοφιλ. Επισκόπων Tartu κ. Ηλία, και Pärnu και Saare κ. Αλεξάνδρου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων και Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, καθώς και πλήθος πιστών. Ο Πατριάρχης κήρυξε τον θείο λόγο, κάνοντας αναφορές στην πορεία της τοπικής Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, που, παρά τα εμπόδια και τις σκληρές δοκιμασίες που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν, σήμερα αναπτύσσεται και ενισχύει πνευματικά τους πιστούς της Εσθονίας. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθησε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του η τοπική κοινότητα αυτοχθόνων του Setomaa, σε ένα διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι, που βρίσκεται εντός του χώρου του λαογραφικού τους μουσείου, όπου, αμέσως μετά, συναντήθηκε και μίλησε στους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας που διακονούν στην περιοχή. 

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης μετέβη στην πόλη της Valga. Στη διαδρομή επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Οbinitsa, καθώς και μικρότερα παρεκκλήσια, ευλογώντας τους συγκεντρωμένους πιστούς, οι οποίοι με πολύ σεβασμό έσπευδαν να λάβουν την ευχή του.

Την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου Valga. Αμέσως μετά το κέρασμα που προσέφερε ο εφημέριος του Ναού και η Κοινότητα, ο Πατριάρχης μετέβη στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο της πόλης όπου ανεπέμφθη δέηση προ του τάφου του Ιερομάρτυρος Πρεσβυτέρου Ιωάννου Πεττάι.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ευγεν. Δήμαρχος της Valga και αμέσως μετά αναχώρησε για την πόλη Pärnu, έδρα της Ι. Επισκοπής Pärnu και Saare.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Pärnu και Saare κ. Αλέξανδρος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και στη συμβολή της για την στήριξη της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις συγκινητικές εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης προς τον θεσμό του Πατριαρχείου, από τις Αρχές και τους απλούς πολίτες της Εσθονίας, τις οποίες ο ίδιος βιώνει κατά τις ημέρες της επισήμου επισκέψεώς του. Ευχαρίστησε δε τον παριστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Στέφανο, ο οποίος από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας τον προσεκάλεσαν να επισκεφθεί την χώρα, και προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν ενωμένοι γύρω από την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας που, παρά τις δοκιμασίες, σήμερα ανθίζει και παράγει πολλούς καρπούς. 

Ακολούθως ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε. τον Εντιμολ. κ. Enn Rand, ο οποίος έχει προσφέρει μεγάλη στήριξη στην τοπική Επισκοπή, αλλά και στην Εκκλησία της Εσθονίας. 

Το ίδιο βράδυ, ο Πατριάρχης μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής του Pärnu, όπου παρακολούθησε συναυλία κλασικής μουσικής αφιερωμένη στην επίσκεψή του στην Εσθονία. Μετά το πέρας της συναυλίας, της οποίας το πρώτο κομμάτι συνετέθη ειδικώς προς τιμήν του Παναγιωτάτου, ο Δήμαρχος του Pärnu Εντιμ. κ. Romek Kosenkranius παρέθεσε δεξίωση στο χώρο του Μεγάρου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ