test
37.4 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Συνάντηση Ελληνορθόδοξης Νεολαίας της Νότιας Αμερικής

Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νότιας Αμερικής

Μεταξύ 25ης και 27ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας η «Συνάντηση Ελληνορθόδοξων Νέων της Νότιας Αμερικής». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νότιας Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και η Ελληνική Κοινότητα Μπραζίλιας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 120 νέοι από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Η συνάντηση ονομάστηκε «Το Πανηγύρι των νέων», αφού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πανηγύρι που ετήσια πραγματοποιεί η Ελληνική κοινότητα της Μπραζίλιας για τα εννιάμερα της Παναγίας.

Την πρώτη βραδιά του Πανηγύρι έπαιξαν χορευτικά συγκροτήματα από τις διαφορετικές χώρες και τρία μουσικά συγκροτήματα από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ολομέλεια με όλους τους νέους σε συνεδριακό κέντρο. Μετά το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη και των προέδρων των συν-διοργανωτών ιδρυμάτων, οι νέοι χωρίστηκαν σε ομάδες για να προβληματιστούν διαμέσου ερωτηματικού υλικού με διάφορα ερωτήματα που είχε συντάξει η Μητρόπολη. Κύριο ερώτημα ήταν: «πώς θέλουμε οι νέοι την Εκκλησία μας και την Κοινότητά μας;». Μετά τη συζήτηση σε ομάδες, οι επικεφαλής των ομάδων παρουσίασαν στην ολομέλεια τις απόψεις των νέων για την κατάσταση της Εκκλησίας και των Κοινοτήτων και κυρίως τις επιθυμίες τους για αλλαγή και θετικό μετασχηματισμό σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινοτικής ζωής. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης συντόνισε έναν πολύ γόνιμο διάλογο μεταξύ των νέων πάνω σε αυτά τα θέματα. Το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις ομάδες θα υποβληθεί σε επεξεργασία από ειδική επιτροπή για να παρουσιαστεί αργότερα σε ειδικό έγγραφο αφιερωμένο τη νεολαία και τις προοπτικές τους για το παρόν και το μέλλον. Ομοίως, οι φωνές των νέων αποτυπώθηκαν σε ένα μήνυμα που προτρέπει όλους τους ελληνικούς φορείς της περιοχής σε μια θετική μεταμόρφωση που θα επιτρέπει τη συνέχιση και επέκταση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην περιοχή. Η δεύτερη μέρα έκλεισε με τη συμμετοχή νέων στο φεστιβάλ με τα αντίστοιχα μουσικά συγκροτήματα και χορευτικά που εμψύχωσαν την εκδήλωση με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Η κορωνίδα της εκδήλωσης έγινε την Κυριακή κατά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στο κήρυγμά του, ο τοπικός ιεράρχης τόνισε την ύψιστη σημασία της παρουσίας και της δράσης της νεολαίας εντός της Εκκλησίας και των ελληνικών κοινοτήτων της Νότιας Αμερικής σε μια εποχή που «έχουμε ανάγκη από ένα νέο, δημιουργικό και καινοτόμο όραμα για να συνεχίσουμε το κήρυγμα και προπαντός την εφαρμογή των εντολών της αγάπης, της συμπερίληψης και του ανοίγματος που μας δίδαξε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός»- επεσήμανε. «Σε αυτή την αποστολή της Εκκλησίας που είμαστε όλοι -συνέχισε- η παρουσία και η δράση της νεολαίας και οι συνεισφορές τους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Γι’ αυτό η φωνή τους σε αυτόν τον χώρο και πλαίσιο έχει ιδιαίτερη απήχηση, αφού προκαλεί εμάς τους κληρικούς να είμαστε ακόμη πιο πιστοί στο Ευαγγέλιο και να προσφέρουμε την Εκκλησία πιο ανοιχτά σε όλους, κάνοντας πάντα έμπρακτη κατήχηση, ειδικά για τους νέους, που μας προτρέπουν ειλικρινά και άμεσα να αποφύγουμε κάθε μορφή υποκρισίας και φαρισαϊσμού, μια κοινή θρησκευτική ασθένεια του κλήρου, που απομακρύνει όσους πλησιάζουν την Εκκλησία αναζητώντας παρηγοριά, κατανόηση και υποστήριξη.»

Μετά τη θεία Λειτουργία, η εκδήλωση έκλεισε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βραζιλία χάρη στην γενναιόδωρη συνεργασία του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία Εξοχ. κ. Ιωάννης Τσόβας-Μουρούζης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ