23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Πάσχα του καλοκαιριού στο Προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής στην Κρεμαστή Ρόδου

Με αθρόα συμμετοχή προσκυνητών από όλη τη Ρόδο, ομογενών του εξωτερικού και επισκεπτών της μεγαλονήσου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου,  το «Πάσχα του Καλοκαιριού», στο περίσεμνο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής στην Κρεμαστή Ρόδου. Με αποκορύφωμα την απόδοση  της εορτής έκλεισε ο εορταστικός κύκλος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος άρχισε στις αρχές του Αυγούστου και κορυφώθηκε με την απόδοση της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, τα γνωστά εννιάμερα  της Κοιμήσεως. Στην ακολουθία του Μ. Εσπερινού της εορτής χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ενώ την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος προέστη  της θείας Λειτουργίας με συλλειτουργούς τούς Ροδίους Αρχιερείς Σεβασμιωτάτους Νουβίας κ. Σάββα και Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο. Στη συνέχεια στην καθιερωμένη μεγαλοπρεπή λιτάνευση της ιστορικής ιεράς εικόνος της Θεομήτορος στη κεντρική οδό της κωμοπόλεως, μαζί με τους πολυπληθείς προσκυνητές, ακολούθησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Παππάς, οι Βουλευτές κκ Μάνος Κόνσολας και Βασίλειος Υψηλάντης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος και  οι  τοπικές  και στρατιωτικές αρχές της νήσου.

Ανάμεσα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των ημερών αυτών αξιοσημείωτες για την ποιότητά τους και το πλήθος των ακροατών-θεατών, που πραγματοποιήθηκαν με τη μέριμνα του προϊσταμένου Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Μελίτωνος Μπέλλου στον αύλειο χώρο του ή στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, αξιοσημείωτη υπήρξε μία βιβλιοπαρουσίαση. Στις 19 Αυγούστου 2023,  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, μέσα στον κατάμεστο Ιερό Ναό παρουσιάστηκε η διδακτορική διατριβή του π. Μελίτωνα Μπέλλου, με θέμα «Συνοδικότητα και Οικουμένη. Η προσυνοδική και οικουμενική πορεία της Ορθοδοξίας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄ του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα και του Ελβετίας Δαμασκηνού». Η διατριβή που υποστηρίχτηκε το έτος 2021 στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και βραβεύθηκε παμψηφεί «Άριστα», πρόσφατα κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις Εκδόσεις «Επτάλοφος».

Ο π. Ηλίας Καραλής Δρ. Θ εισήγαγε το θέμα στους παρευρισκόμενους Αρχιερείς Σεβασμιωτάτους Ρόδου κ. Κύριλλο και Νουβίας κ. Σάββα, Θεοφ. Ολύμπου κ. Κύριλλο, στους ιερείς, τους πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες, τον Αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Αθανάσιο Στάμο, τον Πρόεδρο της  Κοινότητας Κρεμαστής κ. Μιχαήλ Δράκο, τα μέλη του  Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και το πλήθος του κόσμου. Στη συνέχεια οι σύμβουλοι καθηγητές της διατριβής του π. Μελίτωνα καθηγητές του Τμήματος θεολογίας του Α.Π.Θ. κ.κ. Στυλιανός Τσομπανίδης και Δήμητρα Κούκουρα παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο την επιμέλεια, τη φιλομάθεια, τη θεολογική κατάρτιση και την επιστημονική ακρίβεια του συγγραφέα καθώς επίσης τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα της πολύμοχθης έρευνάς του.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ο καταλυτικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των περιωνύμων Αρχιερέων του, Αθηναγόρα, Μελίτωνα και Δαμασκηνού στην ενεργοποίηση του Συνοδικού Θεσμού στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στην ενεργό μακροχρόνια και εργώδη συμμετοχή τους στην ιστορική  πανορθόδοξη προσυνοδική πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε  το 2016 στην Κρήτη.     Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και στον  εκκλησιολογικό προβληματισμό που επισημαίνεται στην ερευνητική εργασία για τη στάση της Ορθοδοξίας έναντι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών και τις θέσεις που ανέπτυξαν οι Ιεράρχες στα κείμενά τους. Ομοίως τονίστηκε και το φλέγον θέμα του φονταμενταλισμού, ένα από τα δυσχερέστερα διαχρονικά  προβλήματα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Κατά την παρουσίαση ιδιαιτέρως τονίστηκε η άψογη φιλοξενία που προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για τη διοργάνωση τριών Πανορθόδοξων Διασκέψεων (1961, 1963, 1964)και τις συναντήσεις θεολογικών επιτροπών του ΠΣΕ.  

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από τη χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων καθώς και από τη βυζαντινή  χορωδία του Ιερού Ναού, η  οποία έκλεισε την εκδήλωση με τον πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τη φήμη  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου. Ο Επιχώριος Επίσκοπος με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους εισηγητές ακαδημαϊκούς καθηγητές και στους άλλους συντελεστές της εκδήλωσης.       

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ