19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η πανήγυρις της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

«Ευσχημόνως και κατά τάξιν» εορτάστηκε σήμερα, 19 Αυγούστου 2023 (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθείται στο Άγιο Όρος) η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Μονή Παντοκράτορος, στην οποία είναι αφιερωμένο το Καθολικό της Μονής. 

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο οποίος κατά την Θεία Λειτουργία χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον εκ των διακόνων της Μονής Νήφωνα.

Έτσι, η χαρά στην Μονή Παντοκράτορος ήταν τριπλή: η πανήγυρις, η συμμετοχή σε αυτή του κ. Βαρθολομαίου για πρώτη φορά από το 2016, που εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης, και βεβαίως η εις πρεσβύτερο χειροτονία του ιερομονάχου Νήφωνα.

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία με τον Μητροπολίτη Σμύρνης συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος και Παντοκράτορος Γαβριήλ, εκπρόσωποι άλλων Μονών και αδελφοί της Μ. Παντοκράτορος. 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ιερομόναχοι και μοναχοί από άλλες Μονές και πολλοί προσκυνητές. Επίσης, ήταν και δύο ιερείς από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, εκ των οποίων ο ένας έλαβε μέρος στην Θεία Λειτουργία. 

Στο τέλος ψάλθηκε ο πολυχρονισμός του Μητροπολίτη Σμύρνης, ο οποίος ήταν στον Αρχιερατικό Θρόνο. Στην συνέχεια τον προσφώνησε ο Ηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του ιδίου και της αδελφότητος για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Μονή και για το γεγονός ότι με την συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες λέμπρυνε την πανήγυρι.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος μετέφερε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και αναφέρθηκε στο προσκύνημα του στην Παναγία Σουμελά, στην σημασία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και στην εφέστιο εικόνα της Μονής, της Παναγίας «Γερόντισσας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ