30.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα “ΙΜΒΡΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ” στην Ίμβρο

Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα “ΙΜΒΡΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ / Η διαχρονική σχέση των δύο τόπων” διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου και της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στις 21 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει και η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, εντάσσεται στα “Ιμβρίων Θεοτόκεια 2023”, που πραγματοποιούνται στην Ίμβρο τον μήνα Αύγουστο.

Στην Επιστημονική Εσπερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Αγιορειτικής Εστίας:

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει για ακόμα μία χρονιά στις θερινές εκδηλώσεις «ΙΜΒΡΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2023» της Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου, που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι στην Ίμβρο με πληθώρα θρησκευτικών, μουσικών, επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το σύνολο των εκδηλώσεων έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. Του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την Δευτέρα 21 Αυγούστου στο Πολιτιστικό κέντρο των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου θα πραγματοποιηθεί η Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο «Ίμβρος – Άγιον Όρος. Η διαχρονική σχέση των δύο τόπων» κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από Αγιορείτες Μοναχούς καθώς και από Ίμβριους στην καταγωγή ερευνητές, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί η μακραίωνη και ισχυρή πνευματική σχέση της Ίμβρου με το Άγιον Όρος.

Η εν λόγω επιστημονική εκδήλωση είχε προαναγγελθεί κατά την διάρκεια της παρουσίας της αποστολής της Αγιορειτικής Εστίας στην Ίμβρο το 2022 παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και έδωσε την ευλογία για την προετοιμασία και διοργάνωση της.

Μετά την ολοκλήρωση της Επιστημονικής εσπερίδας, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Αναστάσιου Ωρολογά με τίτλο «1973. Μικρό οδοιπορικό στον Άθω». Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, υλικό του Ομότιμου Καθηγητή Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. από την πρώτη του επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία το 1973, το οποίο εστιάζει κυρίως στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των μοναστηριών. Ο κ. Ωρολογάς, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από την Ίμβρο, έλαβε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον θείο του, διάσημο φωτογράφο, Σπύρο Μελετζή.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Άγιον Όρος. Ο φωτογράφος Αναστάσιος Ωρολογάς

Ο Καθηγητής Αναστάσιος Ωρολογάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Ο πατέρας του Γεώργιος Ωρολογάς γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου το 1914 και η μητέρα του Γαρυφαλιά, στην Πάνορμο Μ. Ασίας το 1921.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1975. Το 1979 μετά την ειδίκευσή του στην Α’ Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ., έλαβε τον τίτλο του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου και το 1981 τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.-  Κατά τα έτη 1979-1980 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με αντικείμενο την Κλινική Νευρολογία και στο διάστημα 1983-1984 εργάστηκε σαν επισκέπτης Ερευνητής στο Νευροχημικό εργαστήριο του Νευροψυχιατρικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA). Το 2002 εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, θέση την οποία έχει ως σήμερα. Επίσης, από το 2003 ως σήμερα είναι μέλος στο International Medical & Scientific Board της Multiple Sclerosis International Federation.Το 2011 εξελέγη Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, την οποία διηύθυνε ανελλιπώς μέχρι το 2017. Από το 2017 ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Κλινική «Αγιος Λουκάς» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Το 2022 χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε Άρχοντα Ασηκρήτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η επαφή του Αναστασίου Ωρολογά με τη φωτογραφία ξεκινά από την παιδική του ηλικία, με δάσκαλο τον καταγόμενο από την Ίμβρο θείο του, διάσημο φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, ο οποίος του δίδαξε όλα τα στάδια της φωτογραφικής τέχνης. Επιπλέον, έλαβε μαθήματα φωτογραφίας από τον καλλιτεχνικό όμιλο της ΧΑΝΘ.

Είναι παντρεμένος με την Τζιβρά Ανδρομάχη και έχουν 2 γιούς, τον Γεώργιο και τον Γεράσιμο.

Πληροφορίες: www.agioritikiestia.gr

Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Μικρή καμπάνα στο αρχονταρίκι και στο βάθος το κωδωνοστάσιο της μονής.
Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Άποψη της εσωτερικής αυλής. Σε πρώτο πλάνο η στέγη της τράπεζας, οι τρούλοι του καθολικού και στα δεξιά το κωδωνοστάσιο της μονής. Στο βάθος, πάνω στον λόφο διακρίνονται τα ερείπια της πρώτης Αθωνιάδος Σχολής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ