17.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ένας αξέχαστος εσπερινός στην Αγία Παρασκευή της ΒΑ Αττικής

           

Ρέα Πουρνάρα

Οι καμπάνες χτυπούσαν και χτυπούσαν στις 19.30, την προτεραία της μεγάλης γιορτής της πολυαγαπημένης και πολυζωγραφισμένης αγίας της Ορθοδοξίας, καθώς πλησίαζα στην πλατεία… Τάξη, κορδόνια, κεριά, λαμπάδες, μανουάλια έξω… Κόσμος πολύς, πολύς πραγματικά.

Ακούω την πρώτη προσευχή μπαίνοντας στην εκκλησία, με την οποία συνδέεται η οικογένεια μου από το 1981! Την εκκλησία που αγαπήσαμε και συνδεθήκαμε τα μέγιστα τόσα χρόνια. Η φωνή οικεία, δεόντως οικεία. Ο Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος προϊσταται του πανηγυρικού εσπερινού.

Λαμπρύνεται η Αγία Παρασκευή με την φροντίδα του προϊσταμένου της π. Διονυσίου, λαμπρύνεται με την ατελείωτη πομπή εξαπτερύγων, ιερέων, αρχιμανδριτών, λαμπρύνεται με τις φωνές στα δύο αναλόγια των ψαλτών που ψάλλουν με την καρδιά τους, λαμπρύνεται με το παράστημα των μικρών στο “Κέλευσον Δέσποτα”, λαμπρύνεται ακόμη με τον κομψότατο στολισμό των εικόνων του καλαίσθητου τέμπλου της εκκλησίας. Λαμπρύνεται όμως επιπροσθέτως με την παρουσία του αγίου Γέροντος Πριγκηποννήσων.

Έννοιωσα να είμαι κάπου… σε μια επαρχία του Βυζαντίου, τέτοια βυζαντινή μεγαλοπρέπεια έζησε ο κόσμος, και τέτοια συγχρόνως ταπεινότατη ακολουθία, είμαστε σε ένα μόνο ναό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε ένα μόνο!

Οι ευχαριστίες του Δεσπότου προς τον π. Διονύσιο, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνιμο και η μεταφορά των ευχών του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας εντυπωσιάζουν το εκκλησίασμα και τους τοπικούς άρχοντες που παρευρίσκονται.

«…Οδοδείκτης της ζωής μας ο Χριστός, νίκησαν οι ασήμαντοι της ανθρωπότητας από την αγαθή μερίδα που τους δόθηκε, που τους έδωσε ο ίδιος ο Χριστός! Και που μάς μεταφέρει ο Λουκάς  στις κατανυκτικές παρακλήσεις προς την Παναγία, που θα ακούμε προσεχώς…. Με τα οικογενειακά, τα κοινωνικά, τα μισθολογικά πού να μείνει καιρός για τα πνευματικά; … Κι όμως να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι την ζωή μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας που κλονίζονται από τις συνεχείς νεωτερικότητες των ημερών…  Το ευοίωνο αύριο για όλους μας εξαρτάται από την μίμηση των θησαυρών και θησαυρισμάτων αιώνων της πίστεως μας, μια αστείρευτη πηγή και παρακαταθήκη του Γένους…» είπε μεταξύ πολλών σπουδαίων στον λόγο του ο Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων. Προτού ακολουθήσει την μεγάλη περιφορά της εικόνος της Αγίας Παρασκευής, ως είθισται. Και να συνδέσει τελειώνοντας την χαρά με την θλίψη που συνοδοιπορούν σε αυτή την ζωή: να μας ανακοινώσει τον απρόσμενο χαμό δύο Ελλήνων αεροπόρων την ώρα του καθήκοντος με τις τερατώδεις φωτιές και να ζητήσει να ψάλλει κλήρος και λαός τρισάγιο στη μνήμη τους.

Με τις ευλογίες της Ρωμαίας Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, της τόσο προσφιλούς από τους  πρώτους αιώνες της Χριστιανοσύνης, μια ακόμη εσπερινή δέηση απέλυσε. Και του χρόνου με υγεία, με κάθε δώρημα καλό και αγαθό!

Αγία Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2023

hdrpl

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ