24.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Η πανήγυρις του Αγίου Ανδρέου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι

Μητρόπολις Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας, όπου προεξήρχε και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων: Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου. Συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, που ευχήθηκε από του Ιερού Βήματος στον Ποιμενάρχη μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος.

Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, εκφώνησε πανηγυρική ομιλία αναφερόμενος στο Βίο του Αγίου Ανδρέα.

Στην συνέχεια, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας, στην προσλαλιά του ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους αδελφούς Αρχιερείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας, όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχόμενος στον ευσεβή λαό έτη πολλά ευλογημένα.Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αριστευσάντων μαθητών των σχολείων του Αρκαλοχωρίου για το σχολικό έτος 2022- 2023, από την Ιερά Μητρόπολή μας.

Το απόγευμα της 4ης Ιουλίου ο Σεβ. κ. Ανδρέας χοροστάτησε του μεθέορτου Εσπερινού στο τέλος του οποίου τέλεσε το κτητορικό μνημόσυνο. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου, Πανοσ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, Πανοσ. Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Κωδικογράφος της Ι. Συνόδου, Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, ο Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου, κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, ο Αρχών Μαΐστωρ της ΜτΧΕ, κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ο Αρχών Υμνωδός της ΜτΧΕ, κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Μανόλης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ.Μηνάς Σταυρακάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου: κ. Νίκος Συριγωνάκης και κ. Νίκος Σκουλάς, ο πρ. Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και ο πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρ. Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, στο Αρκαλοχώρι. Παραμονή της εορτής, Δευτέρα 3 Ιουλίου έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τίμιας Κάρας της Αγίας Παρασκευής, κομιζόμενη από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, συνοδευόμενη από τους Ιερομονάχους: π. Θεόφιλο και π. Χριστόδουλο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Ανδρέα. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ομίλησε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Στην συνέχεια, έλαβε το λόγο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαριστώντας τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς, λαϊκούς και τις αρχές του τόπου για την παρουσία τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ανδρέα και της Τίμιας Κάρας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αρκαλοχωρίου. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν: ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικ. Πατριαρχείου, Πανοσ. Αρχιμ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Πανοσ. Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κυδωνίας, Πανοσ. Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Επανωσήφη, Πανοσ. Αρχιμ. Διονύσιος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Κ.Ε.Ε, Πρωτοπρ. Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Μανόλης Φραγκάκης, οι πρ. Βουλευτές Ηρακλείου κ.Βασίλης Κεγκέρογλου και κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, ο Διοικητής της 133 Σμηναρχίας Μάχης Καστελλίου, κ. Ιωάννης Μαλισιώτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ο πρ. Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε.Α.Κ, κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ