19.3 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ο Εσθονίας Στέφανος προς το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Φως Φαναρίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες (16-6-2023) στο Ταλίν της Εσθονίας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της ηγεσίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, προκειμένου να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στη Γενική Συνέλευσή του,  με θέμα: “What are our Ecumenical tasks in future Europe?”.

Ο Μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας Στέφανος, σε ομιλία του προς τα μέλη της CEC, ζήτησε οι  Εκκλησίες να είναι τόποι ταπεινότητας, διαλόγου και αγάπης.

Ο Μητροπολίτης θεωρεί ότι  η  Ορθοδοξία  δεν έχει την πολυτέλεια να παρακάμψει τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της Δύσης, ούτε να αγνοήσει τους φόβους και τις αμφιβολίες της. Αντιθέτως, πρέπει να τα αφομοιώσει όλα αυτά με τρόπο δημιουργικό.

Για τον αρχηγό της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας (η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο οικουμενικός διάλογος θα πρέπει να αποτελεί πηγή αμοιβαίας έμπνευσης και ανταλλαγής των αντίστοιχων θεολογικών μας κεφαλαίων. Η κάθε Εκκλησία μπορεί να ρωτήσει τον εαυτό της με ειλικρίνεια, σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται πραγματικά στην αγάπη που μας προσκαλεί ο Χριστός, «κλειδί για όλη τη μαρτυρία μας».

Ο Εσθονίας Στέφανος σημείωσε, επίσης, ότι τις δοκιμασίες που πέρασε (τον 20ό αιώνα) η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, τις βίωσε ως μεταστροφή «που διώχνει κάθε ομολογιακή υπερηφάνεια, κάθε αίσθημα πολιτισμικής ανωτερότητας, κάθε ηγεμονία του πολιτισμού» για να γίνει «Εκκλησία ταπεινή και διάκονος».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ