17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ευκλεής Αθηναίος” ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Φως Φαναρίου

Με τον τίτλο του «Ευκλεούς Αθηναίου», τίμησε σήμερα το μεσημέρι, Σάββατο 20 Μαΐου 2023, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος απονέμεται για πρώτη φορά.

Η τελετή της απονομής έγινε στο κατάμεστο από κόσμο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης και τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Δήμο Αθηναίων, διότι είναι ημέρα ενότητας» και σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε εδώ όλοι εδώ. Όλοι μαζί. Όλοι ενωμένοι. Πέρα και πάνω από ιδεολογίες και κόμματα. Εκπροσωπώντας όλες τις πτυχές της εθνικής μας ζωής. Την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την εκκλησία, τη δικαιοσύνη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη διπλωματία, τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και την αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι κλήρος και λαός. Ενωμένοι στον ίσκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χέρι-χέρι αγκαλιάζοντας τον κορμό του. Τον κορμό ενός πανύψηλου και υπερήφανου δέντρου με ρίζες βαθιές. Ρίζες που χάνονται στην ιστορία και αγγίζουν τα έγκατα της ύπαρξης μας. Ενός δέντρου που στέκει όρθιο, δεν λυγίζει και δεν σπάει στις θύελλες των αιώνων».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο δύσκολο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη και προσέθεσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για ένα ακόμα λόγο. «Σήμερα, ενώπιον του Παναγιωτάτου, και με τις ευλογίες του Μακαριότατου επισφραγίζεται και συμβολικά , για πρώτη φορά στην Ιστορία, η παραχώρηση ιερού ναού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ στη πρωτεύουσα. Το Πατριαρχείο απέκτησε το σπίτι του, την έδρα του λίγα λεπτά από εδώ. Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ιδιοκτησία της ελεήμονος Εταιρίας Αθηναίων, του γνωστού σε όλους μας Γηροκομείου, είναι και επίσημα η βάση του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Αποτελεί υπέρτατη τιμή για το Δήμο Αθηναίων, για την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, αλλά και για εμένα προσωπικά, που συμβάλαμε στην ρύθμιση μια εκκρεμότητας σχεδόν 200 ετών».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, για την συμβολή του στην διευθέτηση του θέματος, αλλά και τον Πρόεδρο κ. Χαμακιώτη και τα μέλη του ΔΣ της Ελεήμονος Εταιρείας. Ιδιαιτέρως, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, «ο οποίος», όπως είπε ο Δήμαρχος, «ως καλός καπετάνιος οδήγησε το καράβι με ήρεμο και σίγουρο χέρι σε ένα ακόμα ασφαλές αγκυροβόλιο».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Σε ένδειξη βαθύτατου σεβασμού προς την προσωπικότητά Σας, ως Θρησκευτικό Ηγέτη και Φάρου της Ορθοδοξίας, για την πολυετή προσφορά σας στη Ρωμιοσύνη και στον Χριστιανισμό, καθώς και για το πλούσιο ποιμαντικό, πολιτισμικό και πνευματικό σας έργο, δεχτείτε παρακαλώ την τιμητική διάκριση του Ευκλεούς Αθηναίου, που απονέμεται για πρώτη φορά, ως ελάχιστη διερμηνεία των ειλικρινών συναισθημάτων σεβασμού, ευγνωμοσύνης και αγάπης σύσσωμων των Αθηναίων». Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς ανέγνωσε την απόφαση για την τιμητική διάκριση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πλευρά του ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στο «θαύμα» κατά τον μακαριστό Περγάμου Ιωάννη, της σύζευξης Ελληνισμού και Χριστιανισμού, με αφορμή, ακριβώς, τον ρόλο της Αθήνας στην συνάντηση αυτή, με κορυφαίο γεγονός την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο.

Σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι  κ. Μπακογιάννης συνέβαλε καθοριστικά. «Σας ευγνωμονούμε ιδιαιτέρως για αυτό. Ευχαριστούμε για την απονομή του τίτλου του Ευκλεούς Αθηναίους. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας», τόνισε. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κοινωνικό έργο του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους δοκιμαζομένους, τα παιδιά και τους νέους, καθώς και για τα περιβαλλοντικά προγράμματα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην εξωστρέφεια με τη σύναψη σχέσεων με άλλους δήμους, όπως τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινουπόλεως.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας είπε ότι η απονομή αυτής της διάκρισης σημειώνει εμφαντικά τις σχέσεις του με την πατρίδα μας, την Ελλάδα και ειδικά με την πόλη των Αθηνών. “Είστε ημέτερος Παναγιώτατε και όχι ο τυχών. Άξιος οιακοστρόφος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πρώτος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, φέρετε την ευθύνη της συνεχούς συναντήσεως με την Ιστορία. Βάρος εκκλησιαστικό και εκκλησιολογικό, θεολογικό και ποιμαντικό, κοινωνικό επίσης με πανανθρώπινες διαστάσεις και αναφορές. Ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται μέσα σε βαθειά πολυδιάσπαση και ταυτόχρονα συνέχεται ασυνείδητα από το όραμα και την ανάγκη μιας ενότητας. Όλα αυτά συνθέτουν τις πνευματικές διαστάσεις της ζωής, τόσο πραγματικές και επιτακτικές. Σηματοδοτούν και το πεδίο της δράσεώς Σας. Δράση καρποφόρα, επαινετή, με έμπνευση, με διεισδυτική ματιά, με αγάπη για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που σχετίζεσθε σήμερα με ένα ιδιαίτερο τρόπο με την πόλη των Αθηνών. Πρόκειται για την πόλη που κατ’εξοχήν μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην πνευματικότητα, τόσο στο χώρο της ανθρώπινης σοφίας όσο και στο χώρο της Θείας σοφίας. Είναι η χορεία των φιλοσόφων, του Σωκράτη του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και τόσων άλλων, είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας, ο Μ. Βασίλειος και ο φίλος του ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, οι Απολογητές νωρίτερα, όλοι οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς που εντρύφησαν στην αρχαία σοφία και δόμησαν τον θεολογικό λόγο με τις ελληνικές κατηγορίες σκέψεως. Είναι δίκαιος λοιπόν ο έπαινος και ο τίτλος του ευκλεούς Αθηναίου και η επιλογή αυτή του εντιμοτάτου Δημάρχου κυρίου Κώστα Μπακογιάννη και του Δημοτικού Συμβουλίου προσδίδει στη σημερινή συνάντηση έντονο το πνευματικό στοιχείο, με όλες τις πιθανές σημασίες. Τιμά πρωτίστως την Αθήνα και την Πατρίδα μας και όλους εμάς. Είμαστε ευγνώμονες προς το πρόσωπό Σας». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμο των Αθηναίων, για την απόφαση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων προσέφερε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, μία αυθεντική γκραβούρα του χαράκτη F. Williams, η οποία απεικονίζει τον καθεδρικό ναό της Αθήνας.

Ακολούθησαν πολυφωνικοί εκκλησιαστικοί ύμνοι, η φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη και η φήμη του Αρχιεπισκόπου από τη χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή. Τέλος, η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών, δογμάτων και θρησκειών, Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, πρέσβεις, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις και καθηγητές.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το αναλυτικό πρόγραμμα και το βίντεο της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ