15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη γραφική Στένη την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

«Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν».

Η αλήθεια αυτή, που αποκάλυψε πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια το αψευδές στόμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εκπέμφθηκε, κατά την παρελθούσα Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14η Μαΐου, από τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Σωσθενίου ή της Σθένης, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Αφορμή στάθηκε η έκτακτη τέλεση της Θείας Λειτουργίας, κατ’ αυτή την ημέρα στον εν λόγω Κοινοτικό Ναό, ο οποίος λειτουργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά κανόνα στα μέσα κάθε δεύτερης εβδομάδος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης Βοσπόρου, μη θέλοντας να περάσει το διάστημα αυτό της Πασχαλινής περιόδου χωρίς να αντηχήσει στους θόλους και αυτής της μικρής μεν, αλλά ταυτόχρονα κομψής και κατανυκτικής εκκλησίας ο αναστάσιμος παιάνας «Χριστός Ανέστη», άνοιξε τις πύλες του Ιερού Τεμένους των Ταξιαρχών και τέλεσε την Θεία Λειτουργία «εν μονεκκλησία» για τις δύο όμορες προς την Σθένη Κοινότητες, Βαφεοχωρίου και Νεοχωρίου, οι οποίες φιλαδέλφως εξυπηρετούν εδώ και δεκαετίες την εμπερίστατη, λόγω ελλείψεως Ιερέως και ποιμνίου, Κοινότητα μας. Μαζί με τον Δεσπότη μας λειτούργησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερατικώς Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ως και ο γράφων, ενώ διακόνησε ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Καμιάνοβιτς.

Τα αναλόγια λάμπρυναν με την μουσική τους κατάρτιση και τις μελωδικές τους φωνές οι Ιεροψάλτες της Κοινότητος του Νεοχωρίου κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν.

Εκκλησιάστηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης κ. Νικόλαος Καλαμάρης, με μέλη των Εφοροεπιτροπών και αρκετοί χριστιανοί από το Νιχώρι, το Βαφεοχώρι και την Πόλη, ως και ο μοναδικός λαϊκός ενορίτης της Σθένης κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, Γραμματεύς του Πατριαρχικού Αρχειοφυλακίου.

Τον Θείο Λόγο, κατ’ εντολή του Σεβ. αγίου Κυδωνιών, κήρυξε ο π. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της ιστορικής συναντήσεως και του διαλόγου που διαμείφθηκε μεταξύ του Χριστού και της Σαμαρείτιδος Αγίας Φωτεινής και στις σωτηριώδεις προεκτάσεις, που ο διάλογος αυτός επιφέρει στο ανθρώπινο γένος.

Μετά την Λειτουργική Σύναξη παρατέθηκε υπαίθρια δεξίωση στην απλωταριά του Κοινοτικού μας Ναού, με θέα την Σκάλα της Σθένης και το καταπράσινο δάσος του Emirgan.

Η Κοινότητα Σωσθενίου διακηρύσσει «urbi et orbi» ότι «Χριστός Ανέστη»! και ανανεώνει τη συνάντηση και συμπροσευχή με τους προσκυνητές των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Θεού θέλοντος, για το πρωΐ της Πέμπτης 1ης του μηνός Ιουνίου.

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς,

Ιερατικώς Προϊσταμενεύων της Κοινότητος

Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ