15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Σύδνεϋ

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χριστοφόρο Κρικέλη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού.

Παρέστησαν ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος, ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, η ομογενής Πολιτειακή Υπουργός Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία, κ. Σοφία Κώτση, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Chris Minns, και εκπρόσωποι ποντιακών και άλλων ομογενειακών οργανώσεων και σωματείων.

Στη σύντομη ομιλία του, ο p. Χριστοφόρος, αφού διαβίβασε τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ώστε να διασφαλιστεί πως οι νεότερες γενιές δεν θα λησμονήσουν ποτέ τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι. Καθεδρικού Ναού.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ