21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανάσταση στην Παναγία του Μπαλίνου

Δρ Συμεών Σολταρίδης

Ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στη γειτονιά του Μπαλατά, στην ακτή του Κεράτιου από τη μεριά της ιστορικής χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή που για αιώνες μαρτυρείται η παρουσία των ορθοδόξων, λίγα μέτρα μέσα από τα τείχη υπάρχουν στη σειρά πολλοί ιστορικοί ναοί. Η Βλαχέρνα, η Ξυλόπορτα κι αμέσως μετά το Μπαλίνο, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που παραμένει αθέατος ακόμα και για τον περιηγητή που διαβαίνει μπροστά από την κλειστή του πόρτα.

Εδώ λοιπόν αυτό το απόγευμα της Μεγάλης Εβδομάδας άνοιξαν οι πόρτες και δέχθηκαν πιστούς από την Πόλη αλλά και από την Ελλάδα. Σαν ένα άλλο αστέρι να τους οδήγησε στη μικρή αυτή εκκλησία και να έδωσε και πάλι ζωή σε έναν χώρο που παρέμεινε σιωπηλός για δεκαετίες. Η Παναγία του Μπαλίνου, κρυμμένη πίσω από τον ψηλό τοίχο που την περιβάλλει, ξεχασμένη από τους πολλούς και πληγωμένη από τη φθορά του χρόνου απόψε έβαλε τα καλά της, αφού τους τελευταίους μήνες δέχθηκε τις φροντίδες της εφοροεπιτροπής και υποδέχθηκε όσους θέλησαν να ακούσουν εδώ το αναστάσιμο μήνυμα. Μικρά παιδιά με τους γονείς τους αλλά και ηλικιωμένοι γέμισαν τη μικρή αυλή και πήραν θέση από νωρίς στα στασίδια του ναού. Κάποιοι επέλεξαν να βρεθούν αυτήν τη μέρα στη Παναγία του Μπαλίνου για να στηρίξουν την προσπάθεια της εφοροεπιτροπής, άλλοι βρήκαν αυτήν την ευκαιρία για να γνωρίσουν το ναό κι άλλοι γιατί η ώρα της αναστάσιμης ακολουθίας τους έδωσε λύση στη δυσκολία της μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Όλοι ήρθαν με την απορία και την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Η Παναγία του Μπαλίνο όμως τους αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο.

Την αρχική έκπληξη για την αθρόα συμμετοχή διαδέχθηκε η συγκίνηση και η κατάνυξη. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι ένιωσαν να τους ενώνει η στιγμή. Πήραν το Άγιο Φως με τις λαμπάδες τους κι έψαλλαν με μια φωνή το Χριστός Ανέστη. Αγκαλιάστηκαν κι αντάλλαξαν αναστάσιμες ευχές ενώ ο ιερέας, ο π. Αθανάσιος, μοίρασε κόκκινα αυγά και τσουρεκάκια τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο. Η Επιτροπή της Κοινότητας δήλωσε τη βαθιά της συγκίνηση και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους.

Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος και η χαρούμενη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αυλή μετά την απόλυση έδωσε την ευκαιρία για γνωριμίες και χαρούμενες κουβέντες. Η Κοινότητα προσέφερε σε όλους ποικιλία τυριών για να συνοδεύσουν το αυγό και το τσουρέκι τους καθώς και αναψυκτικά.

Η επιθυμία όλων έγινε υπόσχεση από τη μεριά της εφοροεπιτροπής πως η αναστάσιμη ακολουθία νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα γίνει θεσμός.

Χριστός Ανέστη-Χρόνια πολλά σε όλους

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ