24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κύπρο για τις “Παναγίες της Κύπρου”

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 ετών από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία της Κύπρου, προσκλήθηκε, από τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ανωτέρω Ιερού Ναού, αντιπροσωπεία της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της εορταζομένης επετείου.

Μεταξύ των εκδηλώσεων ήταν και τα Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης, στο ιστορικό Παρθεναγωγείο Φανερωμένης, που είχε ως τίτλο «Παναγίες της Κύπρου».

Την αντιπροσωπεία της Κοινότητάς μας συγκρότησαν οι κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας, κ. Νικόλαος Καλαμάρης, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας και κ. Μιχαήλ Χαννούτογλου, Εκτελεστικός Γραμματέας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε η Α.Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος, μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Κατά την τελετή των Εγκαινίων της Έκθεσης την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, ο οποίος ανέγνωσε τον σεπτό Πατριαρχικό χαιρετισμό και διαβίβασε δια ζώσης την αγία Πατριαρχική ευλογία. Χαιρετισμούς απηύθυναν, κατά σειρά, οι κ. Ν. Λακουφής, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παναγίας Φανερωμένης, δρ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγος και κ. Ν. Καλαμάρης, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής μας.

Υπενθυμίζεται ότι, η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022, στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού μας, στα πλαίσια ευρυτέρων εκδηλώσεων της Κοινότητάς μας, με τίτλο «Θεοτόκεια». Τα εγκαίνια της Έκθεσης είχε τελέσει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας.

Η Νιχωρίτικη αντιπροσωπεία, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στη Κύπρο, χάρηκε ιδιαίτερα την ευχάριστη επικοινωνία και τον επιοικοδομητικό συμπνευματισμό, καθώς, ως μία Ρωμαίηκη οικογένεια, ζούσε την καθημερινότητα του νησιού, επικοινωνώντας με τους φιλόξενους κατοίκους της, συμμετείχε με προθυμία και ευχάριστη διάθεση στο κοινό θρησκευτικό, πολιτιστικό και περιηγητικό πρόγραμμα (επισκέψεις σε Μνημεία, Ιερούς Ναούς και στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο), στην κατάρτιση και εφαρμογή του οποίου βοήθησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, διά του Μακ. Αρχιεπισκόπου, ως και διά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας.

Η Κοινότητά μας εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της σε όσους συνετέλεσαν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και υποβάλλει τα βαθύτατα σέβη της και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της προς την Α.Μακαριότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιο. Ακόμη ευχαριστεί τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γεώργιο Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τέλος, συγχαίρει, ευχαριστεί και εύχεται τα χρόνια πολλά στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης και σε όλους όσοι ευλαβούνται τη χάρη της.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ