17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης για τον Άγιο Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α’

Η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, με αφορμή την αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμία Α΄(1522-1546) στις 10 Ιανουαρίου 2023, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου
Εκκλησίας, διοργανώνει Εσπερίδα με θέμα: «Διακήρυξη της Αγιότητος του Ιερεμία Α΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως» την Πέμπτη 30 Μαρτίου και ώρα 6 η μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ακαδημίας.
Θα γίνει παρουσίαση του βίου και του έργου του Αγίου Πατριάρχου, με ομιλητές τον Ιερομόναχο π. Θεοφάνη Σταυρονικητιανό και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην ΠΑΕΑΚ, κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη.
Θα ακολουθήσουν επίκαιροι ύμνοι από τον ψαλτικό χορό της Ακαδημίας υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε. και ΕΔΙΠ της ΠΑΕΑΚ κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.

Ο αν. καθηγητής Μιχαήλ Στρουμπάκης έχει γράψει βιβλίο (2004) για τον Άγιο Ιερεμία, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους Πατριάρχες στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την Άλωση.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Μιχαήλ Στρουμπάκης:

“Η πατριαρχία του διήρκεσε εικοσιτέσσερις χρόνους (1522-1546), αν εξαιρέσουμε μια μικρή διακοπή της, εξαιτίας της παρείσφρησης του Ιωαννικίου Σωζοπόλεως στον πατριαρχικό θρόνο (1524). Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της αποτίμησης της προσφοράς του, λάβαμε υπόψη μας τα στοιχεία που συνέθεταν το χαρακτήρα του, καθώς και τις διάφορες συγκυρίες της εποχής στην οποία έζησε και έδρασε. Από τη μελέτη του βίου και του έργου του γενικότερα, προκύπτει ότι, στα χρόνια του Ιερεμία Α’, το Οικουμενικό πατριαρχείο υπογράμμισε παντοειδώς την παρουσία του ως ο απόλυτος συνδετικός κρίκος μεταξύ των ορθοδόξων, του millet των Ρωμηών. Στα χρόνια του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κατείχε διακοσμητικό ρόλο στη ζωή των υπόδουλων ραγιάδων, αλλά, αντίθετα, πραγμάτωσε την εθναρχική του προοπτική. Ο Ιερεμίας Α’ ήταν ο πατριάρχης που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ