19.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου μεταξύ της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τιμητικώς στο Μέγαρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Εντιμ. Δημάρχου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.

Εκ μέρους του φιλανθρωπικού σωματείου, στο οποίο ανήκει ο παραχωρούμενος Ι. Ναός Αγ. Νικολάου, με την επωνυμία “Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών – Γηροκομείο-Πτωχοκομείο”, τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου Εντιμ. κ. Σπυρίδων Χαμακιώτης.

Από την πλευρά της Μήτρος Εκκλησίας, παρέστησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση, εκ μέρους της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και ο Εντιμολ. κ. Πάρις Ασανάκης, Άρχων Δικαιοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. και Νομικός Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην παραχώρηση του περικαλλούς αυτού Ι. Ναού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέβαλαν καθοριστικά ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ο Εντιμ. Δήμαρχος Αθηναίων. 

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Εντιμολ. Άρχων Ορφανοτρόφος κ. Γεράσιμος Φωκάς, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε. “Παναγία η Παμμακάριστος”, ο Εντιμολ. Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Ομότιμ. Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), καθώς και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος Δ. Πατέρας, εφοπλιστής, με δωρεά του οποίου πραγματοποιήθηκαν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του Ι. Ναού και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος αυτού χώρου.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως ήταν κτήμα της Μονής Πετράκη, το οποίο δώρισε στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο. Συνεχάρη την οικογένεια Πατέρα για την ανακαίνιση του ναού, αλλά και όλους τους ευεργέτες. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για την μεγάλη και ιστορική αυτή πράξη, τον Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε ότι «ο Μακαριώτατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει ιστορία». Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, αφού την υψηλή εποπτεία του Πτωχοκομείου έχει ο Δήμος Αθηναίων. «Ο ναός αυτός, που είναι ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι «η Ελεήμων Εταιρεία είναι αυτή η οποία αντιπροσφέρει και δεν πρόκειται να ξεκόψει από τον ναό». Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Πατέρα για την προσφορά του, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την συμβολή τους.

Ιστορική χαρακτήρισε την στιγμή και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για όλα όσα κάνει, αλλά και όσους συνέβαλαν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Πατέρας σημείωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που ο Θεός τον αξίωσε να ανακαινίσει τον ναό του Αγίου Νικολάου. Την χαρά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σπύρος Χαμακιώτης.

Παρέστησαν, επίσης, συνεργάτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Δήμου Αθηναίων και της Ελεήμονος Εταιρείας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου ανηγέρθη στο έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ