22.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού στην Μητρόπολη Προύσης

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ, κατόπιν αδείας των Αρχών, στον ανενεργό από του έτους 1922 Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριγλίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Προύσης εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με τον οικείο Ποιμενάρχη συλλειτούργησε ο Πανοσιολ. Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος Ψαραύτης, ο οποίος προσήλθε στην ερατεινή κωμόπολη της Προποντίδος μαζί με πιστούς και την Χορωδία της Σλαυόφωνης Παροικίας της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αρχικώς το παρακείμενο μεγαλοπρεπές κτήριο των “Ελληνικών ποτέ Εκπαιδευτηρίων Τριγλίας”, “ανεγερθέντων εν έτει 1910 μερίμνη μεν του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου Καλαφάτη, χορηγία δε και δαπάναις του Μεγάλου Ευεργέτου της Κοινότητος Τριγλίας Ιωάννου Σάπαρη και Τριγλιανών απάντων“, στην συνέχεια δε την ανθιστάμενη στον πανδαμάτορα χρόνο, αν και σε ερειπώδη κατάσταση ευρισκομένη, Παναγία Παντοβασίλισσα, καθώς και να περιηγηθεί τα γραφικά σοκάκια της ανθούσας ποτέ παραθαλάσσιας Βιθυνικής κωμοπόλεως, ενώ ο οικείος Ποιμενάρχης, συνοδευόμενος από τον Μ. Ιεροκήρυκα, επισκέφθηκε τον ιεροδιδάσκαλο-ιμάμη της Τριγλίας κ. Orhan Okran, τον οποίο συνεχάρη εξ ονόματος των Ορθοδόξων Χριστιανών της Προύσης για τον προσφάτως αρξάμενο μήνα των νηστειών του Ισλάμ (Ραμαζανίου).

Τό πρόγραμμα της εκδρομής ολοκληρώθηκε με μετάβαση στα Μουδανιά και επίσκεψη στην φιλοξενούμενη τις ημέρες αυτές στο Οθωμανικό αρχοντικό Tahir Paşa Konağı έκθεση έργων ζωγραφικής του Εργαστηρίου Τέχνης του Δήμου Nilüfer με θέμα: “Μουδανιά-Τρίγλια-τόποι λουσμένοι στο φως του ηλίου“, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση αναγκών των εκεί μεταφερθέντων από την νότια Τουρκία σεισμοπλήκτων.  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ