21.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μήνυμα στον «Ε.Κ.» από τα χαλάσματα του σεισμού στην Αντιόχεια

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το γραπτό μήνυμα μέσω του τηλεφώνου, γνωστό ως text, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, ήλθε στις 2:23 η ώρα τα ξημερώματα συνοδευόμενο από φωτογραφίες. Αποστολέας του ήταν ο επιφανής λαϊκός ηγέτης της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, επιχειρηματίας και καλός φίλος Παντελεήμων Βίγκας. Το έστειλε μέσα από τα χαλάσματα των σεισμών στην Αντιόχεια, εκεί που κάποτε ήταν κοιτίδα Ορθοδοξίας και Ρωμιοσύνης και το τρίτο τη τάξει πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αντιοχείας, έπειτα από το Πρώτο το Οικουμενικό Κωνσταντινουπόλεως και το Δευτερόθρονο της Αλεξάνδρειας.

Συγκλονιστικό κυριολεκτικά το μήνυμα του κ. Βίγκα και επίσης συγκλονιστικές οι φωτογραφίες. Αμφότερα με την άδειά του τα δημοσιοποιώ, διότι επρόκειτο για προσωπική μας επικοινωνία και όφειλα να λάβω τη συναίνεσή του για τη δημοσιοποίησή τους.

Ο Λάκης Βίγκας βοηθά στο μαγείρεμα ζεστού γεύματος για τους εκτοπισμένους από τον σεισμό, στην υπαίθρια πρόχειρη κουζίνα που έχει στηθεί για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα.
Μισογκρεμισμένος ναός κοιμητηρίου στην Αντιόχεια. Διακρίνεται ένας εκ των τάφων με το σημείο του σταυρού.

Ιδού το μήνυμα του κ. Βίγκα, ως μαρτυρία έμπονη προσωπική, βίωμα πόνου, αγωνίας και λύπησης:

«Πήγα να δω τους ανθρώπους που γνώρισα και συνδεθήκαμε εδώ και 15 χρόνια!

Περπάτησα την Αντιόχεια επάνω από τα συντρίμμια, επισκέφτηκα φίλους στις σκηνές στα χωριά. Eκατσα μαζί τους γύρω από τη φωτιά που άναψαν για να απαλύνουν την παγωμένη νύχτα. Εζησα την αγωνία, τον φόβο, την αβεβαιότητα και την απελπισία. Θέλει χρόνο, αλληλεγγύη, αγάπη και συντονισμένη βοήθεια!

Ο Λάκης Βίγκας με βλέμμα γεμάτο θλίψη και απορία από την τρομερή καταστροφή της Αντιόχειας.
Η ιστορική πόλη της Αντιόχειας θρηνεί επί των ερειπίων της τους αδίκως φονευθέντες κατοίκους της που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα του σεισμού.

Δύσκολα τα πράγματα για όλους τους κατοίκους της περιοχής κυρίως όμως της Αντιοχείας. Αδυνατώ να ιεραρχήσω τον ειρμό των σκέψεων και των συναισθημάτων μου. Oπως καταλαβαίνεις ζούμε μια ψυχική αναστάτωση ακόμη κι εμείς που δεν βιώσαμε αυτή τη Βιβλική καταστροφή.

Πρέπει να κρατήσουμε οπωσδήποτε ζωντανή την παρουσία της Ρωμιοσύνης σ’ αυτή την ιστορική κοιτίδα. Η Αντιόχεια και ο πολιτισμός της είναι υπό απειλή».

Επισημαίνεται ότι η Αντιόχεια απέχει από την Κωνσταντινούπολη περίπου μιάμιση ώρα αεροπορικώς.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ