14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το “Φανάρι” της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΜΓΣ

«ΦΑΝΑΡΙ»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο τεύχος του περιοδικού «ΦΑΝΑΡΙ», το οποίο εκδίδεται κατά περιόδους από την Π. Μ. του Γένους Σχολή, με τον υπότιτλο «ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ».

Στο εμπρόσθιο εξώφυλλο υπάρχουν αποτυπώσεις από έξι παλάμες με διάφορες έννοιες κυρίως με την ειρήνη σε διάφορες γλώσσες.

Στην πρώτη σελίδα, το περιοδικό προλογίζει ο Ελλογ. Σχολάρχης – Διευθυντής κ. Δημήτριος Ζώτος και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Μεγάλη Σχολή, έχοντας στο επίκεντρό της την πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ανελλιπή κατάρτιση των μαθητών της με εφόδια που απαιτεί η εποχή, έχει εντάξει στα εκπαιδευτικά της δρώμενα τις ευρωπαϊκές συμπράξεις ERASMUS, οι οποίες ανοίγουν νέους ορίζοντες και δίνουν τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας». Και καταλήγει:

«Η σκέψη μας είναι ενιαία και εστιάζεται στη διαιώνιση της ελληνικής παιδείας, χωρίς καμία απώλεια και ό,τι μας έχει απομείνει»

Η έκδοση συνεχίζει με τις επιτυχίες των αποφοίτων 2021-2022. Την τελετή αποφοίτησης των αποφοίτων του 2022 με τα χρονικά και τις εκδηλώσεις κατά το αυτό έτος.

Συνεχίζει με τη στήλη του Μεγαλοσχολίτη, με το άρθρο του γράφοντος «Αναμνήσεις και βιώματα από την Μ. του Γένους Σχολή» αποφοίτου του Γυμνασίου 1964. Στο άρθρο το κυριότερο τμήμα το κατέχει το περίφημο «Κόκκινο Λεωφορείο», το οποίο ξεκίνησε το έτος 1960 και ήταν πραγματικά διάσημο στην πόλη μας. Δυστυχώς η Σχολή αναζητεί φωτογραφικό υλικό με το αναφερόμενο λεωφορείο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ακολουθούν άρθρα με τις σκέψεις των μαθητών για τις διάφορες μορφές αγάπης. Το περιοδικό διατίθεται από την Σχολή δωρεά και όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν να αποταθούν έστω και τηλεφωνικά στη Διεύθυνση της Σχολής.

Μπορούν να γραφούν ακόμη πολλές αναμνήσεις των Μεγαλοσχολιτών, όλοι οι απόφοιτοι κυρίως οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται πολλές, όπως την πληθώρα των μαθητών με τις στολές και τα πηλήκια στην περιοχή όταν έληγαν τα μαθήματα, τότε οι μαθητές, όλων των σχολών, ήταν πολλοί, φορούσαν υποχρεωτικά τη στολή και το πηλήκιο (καπέλο) με την άρμα της Σχολής, σε καλλιτεχνική γραφή τοποθετημένη στο κέντρο, η οποία ήταν ‘ΜΓΣ’. Βέβαια υπήρχαν και τα ευτράπελα, των μαθητών των λοιπών εκπαιδευτήριων, παράφραζαν τα αρχικά και έλεγαν «Μεγάλος Γα……ος Σαμαρωμένος». Άλλοι θύμωναν, άλλοι γελούσαν τα ζήσαμε όλα με αγάπη και νοσταλγία.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια στον Διευθυντή, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ιστορικού και διάσημου αυτού εκπαιδευτηρίου της Ρωμιοσύνης, για την ωραία αυτή έκδοση και για την προσπάθεια τους.

Πόλη 26 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΗΣ

Απογευματινή, 27.1.2023

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ