21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα ιστορικό βιβλίο του Γεωργίου Γκοβέση για την Μακεδονία και τη Θράκη

Από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, κυκλοφορήθηκε το νέο, πολύ ενδιαφέρον, βιβλίο του ιστορικού-συγγραφέα Γεωργίου Γκοβέση με τίτλο «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση».

Το βιβλίο αναφέρεται στο «Ὑπόμνημα τῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει Συλλόγων» που συντάχθηκε από τους ελληνικούς συλλόγους της Κωνσταντινούπολης Θρακικό, Ηπειρωτικό, Θεσσαλικό και Μακεδονικό, με επικεφαλής τον Ελληνικό Φιλολογικό σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο των αντιδράσεων των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στη  συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1878) με την οποία έληξε ο ρωσο-οθωμανικός  πόλεμος που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους 1877.

Με τη συνθήκη αυτή δημιουργούνταν ένα μεγάλο τύποις αυτόνομο βουλγαρικό πριγκιπάτο (Μεγάλη Βουλγαρία) που περιλάμβανε ολόκληρη τη Μακεδονία με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μεγάλο μέρος της Θράκης, καθώς και περιοχές της Ηπείρου, της Αλβανίας και της Σερβίας στερώντας τον Ελληνισμό από τις αρχαίες κοιτίδες του και κόβοντας τον στα δύο ακρωτηριάζοντας τον έτσι θανάσιμα με άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης και αφανισμού του.

Το υπόμνημα αφού μεταφράστηκε στα γαλλικά, επιδόθηκε στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων και της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί πολύτιμο κείμενο το οποίο πέρα από τη μεγάλη σημασία που είχε για την εποχή που συντάχθηκε και υποβλήθηκε, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στις μέρες μας που η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται πάλι σε μεγάλη αναταραχή και έχουν αναδυθεί αναθεωρητικές δυνάμεις σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται κείμενα – πηγές, όπως η “Σαββατιαία Επιθεώρησις”, το σουλτανικό φιρμάνι ίδρυσης της Βουλγαρικής Εξαρχίας στα 1870, και χάρτες της εποχής.

Το βιβλίο αφιερώνει ο συγγραφέας στον μακαριστό Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γεώργιος Γκοβέσης αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993 έλαβε  μεταπτυχιακό Master of Arts Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία:

Λογοτεχνία και Τουρκισμός κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο Εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη 2007

Ötekinin Hikayeleri Ceren yayınları, Αδριανούπολη 2005

ATİNA’DAN ESKİ TANIDIKLAR (LAKAPLILAR) Ceren yayınları, Αδριανούπολη 2004

Πολιτική μεταρρύθμιση και Τύπος στα Βαλκάνια: Η περίπτωση της «Σαββατιαίας Επιθεωρήσεως» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση το 1878, Εκδόσεις Σπανίδη Ξάνθη 2004

Boyacıköy Semaları: Ben de Boyacıköylüyüm Martı yayınları, Αδριανούπολη 2003

Το οθωμανικό θέατρο και η γέννηση του τουρκικού εθνικισμού: Το έργο των Ταχσίν Ναχίντ και Ρουχσάν Νεββαρέ «Ο Νεότουρκος», Εκδόσεις Σπανίδη Ξάνθη 2003

1878’de Şark Meselesi ve Osmanlı Rum Basını Yaprak Yayınevi, Κωνσταντινούπολη 2002.

Το τελευταίο του βιβλίο του Γεωργίου Γκοβέση  παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη, στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου π. Αντώνιος, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γεώργιος Τσιτιρίδης, ο Εκπρόσωπος του Στρατηγού του Δ’ΣΣ, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Σχολής Κομοτηνής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος και Πασχάλης Λύρατζης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, πλήθος κόσμου από Ξάνθη και Κομοτηνή.

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν:

Άννυ Ταουκτσόγλου-Μαθηματικός, Ph.D., Διαφορικής Γεωμετρίας, Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Ξάνθης, Μέλος Εργαστηριακού  Διδακτικού  Προσωπικού του  Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης-Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ. , με βαθμίδα Α΄.

Δημήτριος Ν. Κασαπίδης-Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και   Δρ. Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ